poniedziałek, 11 lutego 2013

Śledź korzenny z chili, imbirem i szczypta cynamonu

Śledź korzenny marynowany w aromatycznym oleju z dodatkiem chili i imbiru, podawany z sosem orzechowo- miodowym to prawdziwa burza smaków dla naszego podniebienia. Idealnie pasuje jako przekąska na kolację w zimowe dni, a mieszanka rozgrzewających przypraw powinna skutecznie podnieść temperaturę... :) 



Składniki:
  • 500g matiasów 
  • 1 szklanka oleju 
  • 10 ziarenek pieprzu 
  • 3-4 cm imbiru w kawałku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 goździki 
  • 1/3 łyżeczki cynamonu 
  • 1 świeża papryczka chili




Sos:
  • 100g orzechów włoskich 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżka octu winnego 
  • szczypta przyprawy do piernika 
  • szczypta mielonego imbiru 



W garnku, na wolnym ogniu rozgrzać olej z goździkami, rozgniecionymi kulkami ziela i pieprzu, cynamonem, utartym imbirem oraz papryczką chili (bez pestek) pokrojoną w krążki (tak, aby przyprawy się rozgrzały, ale nie usmażyły). Odstawić do wystudzenia.  

Śledzie pokroić w paski, układać w słoiku lub naczyniu z przykrywką. Zalać ostudzoną zalewą. Odstawić na dobę w chłodne miejsce.

Przed podaniem sporządzić sos. Rozgrzać piekarnik na 200 stopni, na blaszkę wysypać orzechy i wstawić do piekarnika na 5 minut. Orzechy rozgnieść lub posiekać i przełożyć do miski. Posypać imbirem i przyprawą piernikową. Dodać ocet i miód, wszystkie składniki dokładnie połączyć. 

Śledzie wyłożyć na talerz, przed podaniem polać sosem. 
 

Smacznego! 









1 komentarz: