Składniki (3 porcje):
- 3 filety śledziowe w oleju*
- 1 duży kiszony ogórek
- 1/2 małej białej cebuli
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka tartego chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4-5 marynowanych grzybków (podgrzybków, maślaków, prawdziwków)
*można również użyć śledzi marynowanych w occie lub filetów w słonej zalewie, wcześniej wymoczonych w mleku.
** jeśli używamy śledzi marynowanych w occie lub filetów ze słonej zalewy, polecam doprawić tatara również łyżeczką oleju.
Filety śledziowe odsączyć z oleju. Śledzie drobniutko posiekać przełożyć do miseczki. Ogórka, cebulę, grzybki drobno posiekać dodać do śledzi. Całość doprawić chrzanem, sokiem z cytryny, natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przygotować 3 kokilki (ramekin do zapiekania) lub innych małych szklanych lub ceramicznych naczyń. Wysmarować je dokładnie olejem, wypełnić tatarem i wykładać na talerzyki. Udekorować np.szczypiorkiem, natką pietruszki, listkami rukoli lub marynowanym grzybkiem.
Smacznego!
to mi się podoba :))
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i tak samo smakuje koniecznie polecam jako przekąskę do Wódeczki !!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie pod każdą postacią, jutro biegnę do sklepu i robię tatar, musi byc przepyszny :)
OdpowiedzUsuń