Składniki (4 porcje):
Bulion:
- 2,5l wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek pora
- kawałek selera
- 1 ząbek czosnku
- klika ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- liść laurowy
- suszony grzybek (kapelusz)
Żurek:
- 500 ml zakwasu na żur kupnego z butelki lub własnego*
- 60 dag surowej białej kiełbasy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka
- 3 łyżki gęstej śmietany 36% (dodałam z Piątnicy )
- 1/2 łyżeczki cukru
- Sól
- Pieprz świeżo mielony
Zakwas do żuru:
- 10dag żytniej razowej mąki
- 0,5l przegotowanej wody
- 4-6 jajek ugotowanych na twardo lub półtwardo
- świeża usiekana nataka pietruszki (opcjonalnie)
Mąkę przesypać do słoika lub kamiennego garnka, zalać przygotowaną ciepłą wodą. Mieszać mątewką (mątewkę zostawiamy w naczyniu). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na 4-5 dni. W czasie ukwaszania co pewien czas zamieszać, używając pozostawionej mątewki.
Po 3 dniach żur jest już ukwaszony Pierwszy żur zazwyczaj nie jest zbytnio smaczny, dlatego lepiej go zlać, dodać nową porcję mąki i wody. Drugi żur zakwaszony po kolejnych 3 dniach jest dużo lepszy.
Wszystkie warzywa obrać, przekroić na 2 części. Włożyć do garnka, zalać wodą i dodać pozostałe składniki. Zagotować wywar i gotować 20-30 minut, od momentu zagotowania. Gotowy bulion odcedzić, marchewkę i grzybek odłożyć na bok.
Do garnka z czystym bulionem dodać surową kiełbasę, postawić na wolnym ogniu i gotować 30-40 minut (aż kiełbasa będzie gotowa). Ugotowaną kiełbasę wyjąć na wygrzany talerz. Do bulionu dodawać stopniowo zakwas, dokładnie mieszając.** Zagotować. Dodać sprasowany ząbek czosnku, majeranek, cukier, chrzan. Trzymać na ogniu kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, pokrojony grzybek, kiełbasę oraz śmietanę (należy ją wcześniej dokładnie wymieszać z chochlą zupy aby się nie zważyła). W razie potrzeby, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Zupę trzymać w cieple przez 30 minut. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo lub półtwardo oraz posypać natka pietruszki przed podaniem.
**(po dodaniu połowy zakwasu, sprawdzić na kwaśność. Jeśli żur nie jest dla nas za kwaśny, dodać resztę zakwasu. Pamiętajmy, że do żurku dodamy jeszcze śmietanę i cukier, które nieco złagodzą jego kwaskowaty smak)
Smacznego!
Psznie wygląda i tak samo smakuje palce lizać
OdpowiedzUsuńprzepięknie podany, już nie mogę się doczekać mojego żurku
OdpowiedzUsuńDo świąt coraz bliżej :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest fantastyczny! Uwielbiam żurek, gości u mnie co niedzielę - długo się go nie przygotowuje, a smakuje nieziemsko... Jeśli poszukiwałabyś innego przepisu na żur, zapoznaj się z tym: https://najlepszewkuchni.pl/przepis/zurek-na-kosciach-wedzonych.html - palce lizać!
OdpowiedzUsuńSuper artykuł. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń