Składniki (2 porcje):
- kilka liści sałaty rzymskiej
- 100g zielonej fasolki szparagowej
- 1 mała cebula czerwona
- puszka tuńczyka w kawałku- odsączonego
- 8 pomidorków koktajlowych
- 4 fileciki z sardeli (anchois)
- 8-10 czarnych oliwek
- 2 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo
Sos:
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy (np. dijon)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, biały pieprz
Sos: Wszystkie składniki ubić trzepaczką na kremowy sos.
Fasolkę umyć w zimnej wodzie, oderwać końce i jeśli jest usunąć łyko. Wrzucić na gotującą się wodę i gotować przez około 5 minut, odlać na sitku, przelać zimną wodą, dobrze odsączyć i pokroić na pół. Ugotowana fasolka szparagowa powinna być miękka i lekko krucha. Pomidory pokroić na pół, cebulę obrać i pokroić w talarki.
Na talerzach ułożyć sałatę rzymską, fasolkę, czerwoną cebulę i pomidorki. Dodać połówki jajka, położyć fileciki anchois. Posypać czarnymi oliwkami. Na wierzch położyć po kawałku tuńczyka. Polać sosem i podawać.
Smacznego!
smacznie i kolorowo wygląda:)
OdpowiedzUsuńOj takie kolory z tęsknoty za wiosną :)
Usuń