Składniki :
- 300g mąki krupczatki pszennej
- 180g masła
- 2 żółtka
- 100g drobnego cukru ( lub cukru pudru)
Dodatkowo:
- 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej ( krówkowej lub słodzonego mleka skondensowanego*)
- płatki migdałowe
- suszone morele
*w przypadku skondensowanego słodzonego mleka niegotowanego puszkę z mlekiem należy wstawić do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 2 godziny.
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i posiekane masło. Rozcierać i gnieść przez kilka minut, następnie dodać żółtka i 2 łyżki zimnej wody. Ugniatać, aż powstanie bardzo plastyczne ciasto. Uformować kulę, zafoliować i włożyć do lodówki na godzinę.
Wyciąć duży prostokąt z papieru do pieczenia, rozwałkować na nim ciasto. Od dna blaszki (30cm x 21cm) odrysować nożykiem prostokąt (ciasto jest bardzo plastyczne, braki po bokach, można dolepić odciętym ciastem). Resztę ciasta wykorzystać do ozdoby mazurka. Ciasto nakłuć widelcem przełożyć na blachę do pieczenia lub wsadzić do blaszki.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ciasto około 20 minut, aż się zarumieni.
Masę kajmakową rozsmarować na mazurku- można ją wcześniej delikatnie podgrzać na wolnym ogniu, aby była bardziej płynna.
Udekorować morelami i płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Pięknie udekorowany, aż szkoda zepsuć taki obrazek :)
OdpowiedzUsuńNie szkoda, za kilka dni pieczemy następne :)
Usuńpiękny mazurek:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńśliczny ;d
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i smakuje tak samo
OdpowiedzUsuńOj smakuje pysznie :) Polecam!
UsuńAle ładny!
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie...
OdpowiedzUsuńPięknie ozdobiony, aż szkoda go jeść taka uciecha dla oka :)
OdpowiedzUsuńDla oka i dla podniebienia :)
UsuńUdekorowałaś go cudnie, ogromnie mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńDzięki piękne :)
UsuńPrześliczny mazurek, mam zamiar upiec podobny i mam pytanie, czy spód nie jest za słodki jak do kajmaku? Czy mogę spokojnie odjąć trochę cukru? :)
OdpowiedzUsuńWedług mnie nie był za słodki, smakował jak kruche maślane ciasteczka (użyłam masła śmietankowego), w dodatku w moim są fragmenty bez masy kajmakowej i do całego mazurka użyłam tylko 1/2 puszki :) Jednak jeśli obawiasz się, że będzie zbyt słodki oczywiście możesz odjąć trochę cukru :)
Usuńdekoracja świetna, kiedyś ściągnę ;)
OdpowiedzUsuń