Składniki (4 porcje):
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 por
- 350g pieczarek
- 1 łyżka papryki w proszku
- 300ml lekkiego bulionu drobiowego
- 500g piersi z indyka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 150g kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z całych ziaren gorczycy)
Rozgrzać patelnie na małym ogniu, wlać jedną łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w pół księżyce cebule i pokrojony por (pomijając twarde, zielone liście). Smażyć 5 minut - często mieszając lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Dodać pokrojone pieczarki i dusić wszystko razem kolejne 5 minut - często mieszając. Wsypać łyżkę papryki, wymieszać, a następnie wszystkie warzywa przełożyć do garnka. Garnek postawić na palnik, zalać bulionem i dusić bez przykrycia na dużym ogniu, aż do momentu zredukowania się sosu do 2/3 objętości. Gdy sos wyparuje, zmniejszyć ogień na minimum.
*Patelnie rozgrzać, dodać łyżkę oliwy i wrzucić połowę pokrojonego w paski mięsa z indyka, smażyć na dużym ogniu 3-4 minuty, aż mięso będzie zarumienione z każdej strony. Przełożyć mięso do garnka. Patelnie wytrzeć i powtórzyć smażenie z drugą połową mięsa. Przełożyć mięso wraz w oddanymi sokami do garnka.
W misce wymieszać śmietanę, mąkę kukurydzianą i musztardę dodać kilka łyżek sosu z garnka (dla pewności, aby śmietana się nie zważyła). Wlać mieszankę do garnka. Całość wymieszać i zagotować, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą w razie potrzeby.
Podawać z ryżem i słodkim groszkiem.
* Pierś z indyka smażymy metodą stir fry, tak usmażone mięso powinno być soczyste i miękkie w środku, zachowując jak najwięcej wartości odżywczych.
Smacznego!
W takiej południowej wersji ta potrawa nabiera charakteru, bardzo mi się podoba zestawienie z fasolą. Pięknie wygląda, kto by pomyślał, że to strogonow..cudnie!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ta wersja jest o wiele delikatniejsza i lżejsza po mimo dodatku śmietany :)
Usuńfajna wersja!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń