Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 1 szklana cukru ( użyłam jasnego trzcinowego)
- mniej niż połowa szklanki oleju ( ok. 100ml)
- mniej niż połowa szklanki maślanki (ok. 100ml)
- 1,5 szklanki marchwi (startej na małych oczkach)
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 1/4 szklanki pokruszonych migdałów
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
Polewa na bazie maślanki:
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki masła
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu)
- kilka kropel ekstraktu z migdałowego (można pominąć)
Wiórki kokosowe domowej roboty:
- 1 świeży kokos
Kokos obrać z twardej łupinki, mleczko odlać do naczynia. Kokos zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Prażyć 10-25 minut często mieszając.
W misce przesiać mąkę, sodę, cynamon i sól. Jajka utrzeć mikserem na puch, stopniowo dodawać cukier, aż masa będzie puszysta i lśniąca. Stopniowo, bardzo powoli do masy wlewać olej, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie jednolita masa. Pod koniec miksowania dodać olejek. Do masy dodać marchew i orzechy całość połączyć drewnianą łyżką (delikatnie i powoli). Tak jak w przypadku muffin, na przemian do masy dodawać suche składniki i maślankę, aż do wyczerpania składników. Ciągle delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przelać masę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg). Wstawić ciasto i piec około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka ( ja sprawdziłam pierwszy raz po 30 minutach, wciąż było wilgotne). Studzić na kratce.
Polewa: Wszystkie składniki przelać do garnka o grubym dnie. Postawić na palnik i podgrzewać około 4 minut, aż cukier się rozpuści. Zdjąć, ostudzić, a następnie wstawić do lodówki. Chłodzić około 2 godziny, wymieszać przed przelaniem na ciasto.
Ciasto przekroić na pół. Pierwszą część, posmarować polewą, przykryć drugim krążkiem. Całość polać resztą polewy. Obsypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Jak pysznie marchewkowo!!!
OdpowiedzUsuńidealne jak dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że dla mnie też! :)
Usuńwygląda na pyszne! :) Dziękujemy za zdjęcie!
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :)
Usuńuuuhuhu, chyba przepis zamieszka gdzieś z tyłu mojej głowy, żeby zostać przetestowanym.
OdpowiedzUsuńmaślanka i marchewka= mega wilgotne i przyjemnie słodkie ciasto ^^