- 600g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki rozpuszczonego prawdziwego masła
- 1 czerstwa bułka (otarta ze skórki)
- mleko do namoczenia
- bułka tarta do obtoczenia
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- pieprz świeżo mielony
- sól
Dodatkowo:
- 1kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- świeży koperek
- sól
Oraz:
- 400g marchwi
- 100g groszku (świeży lub mrożony)
- 200ml wody
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki
- sól
* kotlety można również nafaszerować pieczarkami Farsz: Pieczarki pokroić i przesmażyć na niewielkiej ilości masła, aż całkowicie oddadzą wodę i lekko się zarumienią, pod koniec delikatnie osolić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Nakładać 1 łyżeczkę do kotleta.
Bułkę zalać mlekiem, odstawić do namoczenia na około 5-10 minut. Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć, wyciąć ścięgna, pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Żółtko utrzeć z miękkim lub rozpuszczonym masłem ( nie gorącym), białko ubić na sztywną pianę. Do zmielonego mięsa dodać utarte z masłem żółtko, odciśniętą bułkę, 1 łyżeczkę sosu sojowego. Całość doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Delikatnie połączyć z ubitym białkiem. Rękę namoczyć w zimnej wodzie, nabierać garść mięsa, uformować kulkę, a następnie rozgnieść ją na płasko- nafaszerować pieczarkami (jeśli używamy) i zawinąć do środka. Kotleta obtoczyć w bułce tartej. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania zapasu mięsa. Patelnie rozgrzać na średni ogniu (ważne, aby nie palić tłuszczu), na rozgrzany tłuszcz układać kotlety. Smażyć z każdej strony około 5 minut, aż kotlety się zarumienią.
Zimniaki ugotować w osolonej wodzie. Ugotowanie rozbić tłuczkiem, dodać masło i jogurt, całość wymieszać. Nałożone na talerz posypywać świeżym koperkiem.
Marchewkę pokroić w kostkę. W rondelku zagotować szklankę wody, dodać marchew, wodę lekko posolić. Gotować około 10 minut, aż marchew będzie miękka, ale nie rozgotowana. Do gotującej się z marchewką wody wrzucić groszek i gotować 3 minuty. Do warzyw dodać 2 łyżki masła. W niewielkiej ilości wody rozpuścić łyżeczkę mąki i przelać do marchewki z groszkiem, ciągle mieszając. Zasmażać około minuty, aż sos zgęstnieje.
Smacznego!
Na takiego kotlecika zawsze chętnie się skuszę.. :)
OdpowiedzUsuń