Składniki:
- 600g mielonego mięsa z indyka
- 1 łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- 1 łyżeczka świeżego posiekanego tymianku
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 6 łyżek majonezu
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich (wcześniej prażonych)
- 6 bułek pszennych (do hamburgerów)
- 6 liści sałaty ( można użyć rukolę)
- 1 pomidor (opcjonalnie)
W misce wymieszać mięso mielone, sól, czosnek i tymianek. Następnie dodać żurawinę i delikatnie wymieszać. Lekko zwilżyć ręce w zimnej wodzie i uformować 6 burgerów, ułożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na godzinę do lodówki.
W miseczce wymieszać majonej, musztardę i posiekane orzechy włoskie (przechowywać w lodówce do czasu podania).
Każdy kotlet smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej żeliwnej grillowej) przez około 8 minut, po 3-4 minuty z każdej strony (lub piec w piekarniku w 190 stopniach, na blasze, przez 6 minut z każdej strony).
Bułki opiec w tosterze lub suchej patelni, albo wstawić do nagrzanego piekarnika na 2-3 minuty, aż będę chrupiące.
Na bułkę położyć burgera sałatę, pomidora (jeśli dodajemy), posmarować sosem. Przykryć drugą połówką bułki.
Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub batatami.
Smacznego!
mniam ;d
OdpowiedzUsuńsmaczny domowy fast food:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny, zachęcam do wypróbowania :)
Usuń