- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła (60g)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 105g białej czekolady
- kilka kropel olejku waniliowego
- 2/3 szklanki mleka
Krem:
- 250ml śmietany kremówki (36%)
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru (lub wg uznania)
- 1/3 tabliczka białej czekolady
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- czerwony barwnik spożywczy
Rozpuścić w kąpieli wodnej białą i gorzką czekoladę (oddzielnie). Do białej dodać kilka kropel barwnika, wymieszać. Za pomocą pędzelka wypełnić czekoladą skrzydełka motyla, na wierzch nałożyć kilka kropel ,,różowej'' czekolady i wykałaczką robić freski mezgi. Wstawić do lodówki, po 10 minutach motylki są gotowe do użycia, łatwo odchodzą od papieru.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W dużej misce, przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól.
W misce, średnią prędkościa miksera, utrzeć masło i cukier na puszystą masę (około 2-3 minuty).
Dodać jajka, po jednym na raz, mieszając po każdym dodaniu. Do masy wlewać małym strumieniem rozpuszczoną białą czekoladę pod koniec dodać kilka kropel olejku waniliowego.
Na przemian dodawać suche składniki z mlekiem w 2-3 porcjach, mieszając po każdym dodaniu.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić do 2/3 wysokości.
Piec do suchego patyczka, około 25 minut. Studzić na kratce.
Krem: Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone i wymieszać.
Prześlicznie wyglądają!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńWspaniale wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwyglądają bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńarcydzieło! :) piękne i z pewnością smaczne :)
OdpowiedzUsuńIdealne dla tych co chcą poćwiczyć cierpliwość (zamiast pracy na drutach) :)
UsuńCudowne!!!!!
OdpowiedzUsuńpomysłowe i bardzo efektowne!
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki w każdym wydaniu, a żeby urozmaicić ich smak bardzo często polewam je przepyszną polewą z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ Ta polewa ma idealną konsystencję i jest bardzo błyszcząca. Sama używam jej do wielu ciast, serdecznie polecam!
OdpowiedzUsuń