- 250g twarogu półtłustego
- 3 rzodkiewki
- 4 szczypiorki (3 łyżki posiekanego)
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka miękkiego prawdziwego masła (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz świeżo mielony
Dodatkowo:
- 1-2 jajko
- rzeżucha
- sałata
Twaróg przekręcić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito. Rzodkiewkę pokroić w paseczki, szczypiorek posiekać. Do miski z twarogiem dodać masło, całość ucierać, aż powstanie gładka i jednolita masa. Dodać jogurt, rzodkiewkę, szczypiorek, pietruszkę. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
Jajka włożyć do garnka, zalać ciepłą wodą i zagotować. Gotować przez 5-7 minut od czasu zagotowania wody. Odlać wodę i zalać jajka zimną wodą- odstawić na 2-3 minuty lub do ostudzenia. Jajka obrać ze skorupek. Tak ugotowane jako powinno mieć lekko miękkie żółtko i całkowicie ścięte białko.
Pastą posmarować pieczywo. Położyć list sałaty, plaster jajka i posypać rzeżuchą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz