czwartek, 15 sierpnia 2013

Banoffee- ciasto z bananami i toffi

Obłędne połączenia czekoladowych ciasteczek Oreo, toffi, bananów i puszystego kremu na bazie śmietanki i serka mascarpone. Domowe toffi jest wbrew pozorom proste w przygotowaniu i nie zajmuje dłużej niż 20 minut. Ważne, aby podczas procesu karmelizacji nie mieszać sosu łyżką, gdyż z krystalizuję się. Po dodaniu masła i śmietanki karmel może zbić się, jednak podczas podgrzewania całość nabierze, gładkiej i gęstej konsystencji. 

Składniki: (tortownica 23cm):
  • 250g ciastek oreo 
  • 175g masła 
  • 150g drobnego cukru
  • 300ml śmietanki kremowej 36%
  • 4 banany 
  • 25g gorzkiej czekolady
  • sok z połówki cytryny 
  • 1 opakowanie (250g) serka mascarpone 








Formę o średnicy 23 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą blendera lub torebki i wałka drobno pokruszyć ciasteczka, wymieszać z 75g miękkiego masła. Wyłożyć je na przygotowany spód i brzegi formy. Mocno docisnąć. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Toffi: 
Na niewielkim ogniu ustawić suchą patelnię- dobrze sprawdzają się te z nieprzywierającą powłoką. Dodać 100ml wody oraz 150g cukru. Mieszać, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Przestać mieszać! Gotować na wolnym ogniu, aż do chwili, gdy płyn zacznie nabierać złotego koloru (patelnią można potrząsać, aby karmel równomiernie brązowiał, jednak nie wolno mieszać go łyżką, gdyż zacznie się krystalizować). Zdjąć z ognia, natychmiast po zdjęciu dodać 100g masła. Mieszać, aż masło praktycznie się rozpuści. Dodać 115ml śmietanki, całość wymieszać. Postawić z powrotem na palnik, mieszać drewnianą łyżką, aż do momentu, gdy sos zacznie gęstnieć i będzie idealnie gładki. Przelać toffi na spód ciasta.

Banany obrać, pokroić. Wycisnąć sok z połowy cytryny, wymieszać z pokrojonymi bananami. Wyłoży na masę toffi. Schłodzić. 


Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać serek mascarpone i całość wymieszać mikserem na najniższych obrotach .


Masę wyłożyć na banany. Oprószyć startą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by całość stężała. 

* z przygotowanego sosu toffi można odłożyć 2 łyżki, które przed wyłożeniem masy śmietanowej należy wmieszać delikatnie do kremu. Dzięki temu uzyskamy efekt pofalowanego toffi :) 

Smacznego! 



8 komentarzy:

  1. Uwielbiamy to ciasto:) Na takim spodzie jeszcze nie próbowałyśmy:) Musi być równie genialne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować, ciasteczka Oreo pasują świetnie :)

      Usuń
  2. Słodkie i to baardzo, pychotka! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe toffi nie jest, aż tak słodkie jak gotowa masa toffi z puszki. Pyszne to fakt :)

      Usuń
  3. Ciasto bardzo smaczne zwłaszcza masa toffi którą uwielbiam Polecam bardzo smakuje z kawa!

    OdpowiedzUsuń
  4. aaaa dostaję ślinotoku na samą myśl o tym ciachu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. z tego zdjęcia patrzą "wyrzuty sumienia" :D świetne!

    OdpowiedzUsuń