Składniki:
- mięso kraba, paluszki krabowe
- awokado, ogórek
- ryż do sushi
- serek Philadelphia lub majonez
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- zaprawa do ryżu*
- sushi nori - listki prasowanych alg morskich
- marynowany imbir w zalewie
- japoński chrzan wasabi
- mata bambusowa do zwijania sushi
- pałeczki bambusowe do jedzenia
- sezam
- sezam czarny
- sól, cukier
*Domowa zaprawa do ryżu (na 0,5kg ryżu): 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli wszystko wymieszać w małym rondelku i podgrzać na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotować!).
Awokado obrać, ogórek dobrze umyć, nie obierać ze skórki, wyciąć miąższ i pokroić na cieniutkie paski.
Ryż przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić.
Przykryć matę do zwijania sushi folią spożywczą. Arkusz glonów nori połamać na dwie połowy i przeciąć ostrym nożem, żeby się nie postrzępił. Położyć arkusz nori na macie. Lekko zwilżonymi palcami ułożyć warstwę ryżu na środku pozostawiając margines. Ryż posypać sezamem. Odwróć nori tak, żeby ryż znalazł się pod spodem, a następnie okręć matę, by nie przykryta ryżem część znalazła się bliżej ciebie. Przy dolnej krawędzi ryżu ułożyć ogórek, awokado, mięso kraba lub paluszek krabowy, można dodać cienką warstwę sereka Philadelphia lub odrobinę majonezu. Drugą końcówkę nori można posmarować cienką warstwą wasabi (opcjonalnie). Rurkę podczas zawijania dość porządnie dognieść, kroić na około 2 cm kawałki. Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i chrzanem wasabi.
Smacznego!
bardzooo lubię i często jadamy sushi, nigdy sama nie robiłam zawsze wybieramy sprawdzoną restaurację, moje ulubione to z pieczoną krewetką lub z pieczonym łososiem mniam! ;)
OdpowiedzUsuńLubie sushi,często jadam ale tak pięknie wykonanego jeszcze nie widziałem jak tak smakuje jak wygląda to pozazdrościć !!! Smakosz
OdpowiedzUsuńZrobione po mistrzowsku, brawo!
OdpowiedzUsuńMega apetycznie wygląda!Uwielbiam sushi!Jednak nigdy nie mam czasu zrobić go w domu dlatego dość często jadam je w Sushi Wesoła!Chyba nawet dziś do nich wyskoczę!
OdpowiedzUsuń.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie. U mnie sushi przeważnie jest raz w tygodniu, a jak nie mam czasu to wtedy co drugi tydzień. W soboty mam na to wtedy czas. Co by mi się przydało to nowy zestaw takich naczyń https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-potraw/zestawy-do-sushi/ do serwowania. Forma podania również ma dla mnie znaczenie.
OdpowiedzUsuńLubię takie artykuły.
OdpowiedzUsuń