- 185g suszonych pomidorów w zalewie oliwnej (odsączonych z oliwy)
- 35g orzeszków pinii lub migdałów
- 2 ząbki czosnku
- 90g startego parmezanu
- 10-12 łyżek oliwy z pomidorów suszonych
- 10-12 łyżek oliwy z oliwek
- garść liści bazylii
- ½ łyżeczki płatków chilli
- sól morska (do smaku)
- szczypta czarnego pieprzu
Orzechy delikatnie uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki przełożyć do blendera i miksować na jednolitą masę (pesto nie powinno być zbyt gładkie). Przełożyć do słoiczków, polać z wierzchu odrobiną oliwy, przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Dobry dodatek do potraw ale osobiście wole Pesto z Bazylią i czosnkiem .
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi na nie ochoty! :)
OdpowiedzUsuń