czwartek, 5 września 2013

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Pomidorowa. Nie ma chyba lepszej niż ta ze świeżych pomidorów :) Prosta w przygotowaniu, idealna z ryżem lub makaronem, gęsta i sycąca. Polecam ze świeżą bazylią , natką pietruszki lub oregano. Zupa nie jest zabielana, a pomimo to ma kremową konsystencję i delikatny smak. Należy zwrócić szczególną uwagę przy wyborze pomidorów, powinny być dojrzałe i czerwone. W razie potrzeby zupę można doprawić szczyptą cukru. Pycha! :)


Składniki (4 porcje):
  • 1 cebula
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 marchew,
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 duże dojrzałe pomidory 
  • 55g makaronu
  • 500ml domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • listki świeżej bazylii lub natki pietruszki



W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz ząbek czosnku. Smażyć mieszając od czasu do czasu, aż cebula delikatnie się zeszkli. Dodać pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę i seler naciowy.  Usunąć szypułki z pomidorów i dodać do warzyw. Ogień zmniejszyć na minimum, garnek przykryć pokrywą i dusić na wolnym ogniu około 45 minut, mieszając okazjonalnie. Zupę zmiksować w blenderze na gładkie purée, przetrzeć przez sito, przelać z powrotem do garnka. Dodać bulion i postawić z powrotem na palnik. Jeżeli chcemy, aby zupa była bardziej gęsta w tym momencie należy dodać makaron i gotować przez 8-10 minut. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypać listkami bazylii lub świeżo posiekaną natką pietruszki.  

Smacznego! 

Zupę można również podawać z ugotowanym oddzielnie ryżem lub makaronem. Jeśli lubimy mocniej ziołowy posmak w zupie polecam dodać do gotujących się warzyw kilka listków bazylii, na kilka minut przed zmiksowaniem :) 



6 komentarzy:

  1. uwielbiam, kocham, lubuję się w pomidorowej ze świeżych pomidorów hihi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka najlepsza! Uwielbiam gdy mama zrobi! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzoapetycznie wygląda! Uwielbiam pomidorową. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdziwa pomidorowa musi być ze świeżych pomidorów ,dawniej robiło się swój koncentrat starsi ludzie do dzisiaj robią przecier pomidorowy polecam można jeszcze kupić u znajomej babci polecam naprawdę warto smacznego !!!!!!Smakosz.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ah i zapomniałam dodać, że lądujesz w moich polecanych - muszę Cię mieć na oku. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. sok pomidorowy,zupki itp....mniam,dobre i zdrowe.....bardzo apetycznie wyglada twoj przepis...serdecznie pozdrawiam i zapraszam do mnie mam nadzieje ze tez ci sie spodoba:)

    OdpowiedzUsuń