- 1 cebula
- 1 gałązka selera naciowego
- 1 marchew,
- 1 ząbek czosnku
- 4 duże dojrzałe pomidory
- 55g makaronu
- 500ml domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- listki świeżej bazylii lub natki pietruszki
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz ząbek czosnku. Smażyć mieszając od czasu do czasu, aż cebula delikatnie się zeszkli. Dodać pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę i seler naciowy. Usunąć szypułki z pomidorów i dodać do warzyw. Ogień zmniejszyć na minimum, garnek przykryć pokrywą i dusić na wolnym ogniu około 45 minut, mieszając okazjonalnie. Zupę zmiksować w blenderze na gładkie purée, przetrzeć przez sito, przelać z powrotem do garnka. Dodać bulion i postawić z powrotem na palnik. Jeżeli chcemy, aby zupa była bardziej gęsta w tym momencie należy dodać makaron i gotować przez 8-10 minut. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypać listkami bazylii lub świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Zupę można również podawać z ugotowanym oddzielnie ryżem lub makaronem. Jeśli lubimy mocniej ziołowy posmak w zupie polecam dodać do gotujących się warzyw kilka listków bazylii, na kilka minut przed zmiksowaniem :)
uwielbiam, kocham, lubuję się w pomidorowej ze świeżych pomidorów hihi ;)
OdpowiedzUsuńTaka najlepsza! Uwielbiam gdy mama zrobi! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńBardzoapetycznie wygląda! Uwielbiam pomidorową. :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa pomidorowa musi być ze świeżych pomidorów ,dawniej robiło się swój koncentrat starsi ludzie do dzisiaj robią przecier pomidorowy polecam można jeszcze kupić u znajomej babci polecam naprawdę warto smacznego !!!!!!Smakosz.
OdpowiedzUsuńAh i zapomniałam dodać, że lądujesz w moich polecanych - muszę Cię mieć na oku. :)
OdpowiedzUsuńsok pomidorowy,zupki itp....mniam,dobre i zdrowe.....bardzo apetycznie wyglada twoj przepis...serdecznie pozdrawiam i zapraszam do mnie mam nadzieje ze tez ci sie spodoba:)
OdpowiedzUsuń