poniedziałek, 23 września 2013

Wuzetka, ciasto W-Z

Wuzetka jedno z moich ulubionych ciast. Czekoladowy biszkopt, nasączony lemoniadą (do której również można dodać odrobinę alkoholu, w wersji dla dorosłych). Całość przełożona powidłami ze śliwek węgierek i bitą śmietaną :) Wuzetkę również lubię z dżemem z czarnych porzeczek lub konfiturą wiśniową. Obłęd! :) 

Składniki (forma 34x24cm):
Biszkopt czekoladowy:
  • 7 jaj 
  • 1 szklanka mąki 
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 
  • 5 łyżek ciemnego kakao 

Krem:
  • 900ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki żelatyny 
  • 12 łyżek wody 
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru 



 
Oraz: 
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych 

Do nasączenia:
  • 1/2 szklanki letniej przygotowanej wody 
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru 
Polewa czekoladowa:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 80g mlecznej czekolady 
  • 150 ml śmietany kremówki 36%

Biszkopt czekoladowy:
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni (termoobieg). Dno prostokątnej formy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijać, aż białka będą lśniące (piana powinna być wyraźnie sztywna i lśniąca). Obroty miksera zmniejszyć na minimum, dodawać po kolei żółtka, jedno po drugim. Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta za pomocą drewnianej łyżki( tak, aby ubite białka jak najmniej opadły), a następnie dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do formy. Piec około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i studzić biszkopt na kratce.

Po ostudzeniu wyłożyć biszkopt do góry dnem, zdjąć formę i odkleić papier. Przekroić na 2 równe części. Górną część biszkoptu ( układamy ciasto do góry nagami, dzięki temu będzie równe na górze) włożyć z powrotem do formy. Nasączyć lemoniadą, posmarować równo powidłami śliwkowymi. 

Bita śmietana:

Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut. Przełożyć napęczniałą żelatynę do garnka i podgrzewać, aż się rozpuści. Ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i połączyć z żelatyną.*

Śmietanę równomiernie wyłożyć na nasączony blat (część odłożyć do dekoracji około 1/5 lub mniej), ułożyć drugą część blatu, delikatnie docisnąć. Nasączyć. Wstawić do lodówki. 

Polewa czekoladowa: 

Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną czekoladę NIE MIESZAĆ! Zostawić na 5 min i wymieszać drewnianą łyżka, aż powstanie jednolita masa.
Polewę wylać na górę ciasta, wyrównać. Wstawić do lodówki. Gotowe ciasto, pokroić na równomierne kawałki i udekorować górę pozostałą śmietaną za pomocną rękawa cukierniczego. 
Smacznego! 
*Żelatynę przed przelaniem do ubitej śmietany można zaprawić łyżką śmietany, a następnie przelać i delikatnie wymieszać.  



16 komentarzy:

  1. Przepysznie wygląda - uwielbiam wuzetkę! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wuzetka moje najlepsze ciacho od lat miłe wspomnienia .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze są takie smaki, które mile wspominamy :)

      Usuń
  3. to dla mnie wyzwanie na najbliższy czas :) mam ostatnio wielką ochotę na zrobienie wz-tki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mną też chodziło od dłuższego czasu, ciasto grzechu warte :)

      Usuń
  4. jaka cudowna ! jednoz ulubionych ciast mojego Taty ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mojego też! Opowiadał, że kiedyś na Wuzetkę podrywało się dziewczyny :P

      Usuń
  5. Jaka równiutka, no idealna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba nie lubię W-Z, ale Twoja wyszła idealna, lepsza niż z cukierni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kiedyś też za nią nie przepadałam, ale teraz jest na liście moich ulubionych ciast :)

      Usuń
  8. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń