piątek, 4 października 2013

Krem z brokułów

Krem z brokułów z dodatkiem szpinaku oraz serka Philadelphia, który nadaje zupie jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Serek bez problemu można zastąpić płynną śmietanką, a całość posypać prażonymi płatkami z migdałów. Zupa daje mocnego kopa pozytywnej energii na cały dzień! :) 

Składniki (2 porcje):
  • 3 średnie ziemniaki (180g)
  • 180g świeżego szpinaku
  • 335g różyczek brokuła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por (jasna część)
  • 700-800ml wody mineralnej lub przegotowanej (lub bulionu warzywnego)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki serka Philadelphia lub Twój Smak
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony


  • płynna śmietanka do podania (opcjonalnie) 
 
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojonego pora i całe ząbki czosnku. Smażyć na średnim ogniu przez chwilę, dodać ziemniaki, doprawić solą  i smażyć pod przykryciem przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać szpinak i smażyć, mieszając, aż liście zwiędną. Wlać wodę, gdy zacznie się gotować dodać brokuły. Gotować (od momentu zagotowania się wody) około 8-10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać serek Philadelphia i zmiksować na gładki krem. Przelać do miseczek, opcjonalnie polać płynną śmietanką, delikatnie wymieszać. Podawać od razu. 

Smacznego!


9 komentarzy:

  1. urzekł mnie ten Twój krem brokułowy! kolor prześliczny! i na pewno smakuje świetnie :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłem dużo kremów ale ten to mistrzostwo w kolorze i smaku , jak to robisz ,mój jest jasny!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) Zupa ma ładny kolor za sprawą szpinaku, ważne jest również, aby nie rozgotować brokułów. Szpinak można również dodać na 1-2 minuty przed końcem gotowania, ja jednak wolę smak szpinaku wcześniej przesmażonego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sprawdziłam - zupa jest rewelacyjna. Smakuje o wiele lepiej niż tradycyjny krem z brokułów.Moim zdaniem równie dobrze, a nawet lepiej smakuje bez dodatku serka, ale to kwestia gustu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził :) Oczywiście serek można pominąć lub zastąpić go serkiem mascarpone lub użyć wyłącznie śmietanki kremówki :)

      Usuń