Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
- 125g masła
- 1/2 szklanki żurawiny
- 2-3 garście orzechów włoskich, posiekanych
- 50g gorzkiej czekolady (70% kakao, posiekanej)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczka soli
Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze.
Mąkę, sodę, płatki owsiane i sól przesypać do miski, wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko, ucierać, aż powstanie gładka, puszysta masa. Dodać ekstrakt z wanilii, a następnie do masy wsypać suche składniki i wszystko razem połączyć. Dodać posiekaną czekoladę, żurawinę i orzechy- wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (termoobieg).
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć w dłoni na kształt ciastka i ułożyć na blasze. Postąpić tak samo z resztą ciasta.
Piec około 15-17 minut, aż brzegi ciasteczek delikatnie się zarumienią. Studzić na kratce ( ciasteczka są na początku miękkie, najlepiej smakują, aż całkowicie wystygną, są chrupiące :)).
Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńlubię takie ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńCzekolada, orzechy, żurawina..ileż dobroci w tych małych ciasteczkach :)
OdpowiedzUsuńMniam- cudeńka. <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam! moje ciacha numer jeden! obowiązkowo raz w miesiącu :)
OdpowiedzUsuń