czwartek, 5 grudnia 2013

Paszteciki z mięsem

Pyszne paszteciki z mięsnym farszem, idealne do czerwonego barszczu. Ciasto drożdżowe z przepisu jest bardzo delikatne i puszyste. Każdy z 4 rulonów z farszem nacinam pod skosem w kształt rombów, a po u pieczeniu bułeczki odrywam. Paszteciki długo zachowują świeżość, należy trzymać je pod przykryciem lub w szczelnym pudełku, aby nie wysychały. Ciasto drożdżowe można wykonać dzień wcześniej przed podaniem pasztecików. Po wyrośnięciu przechowywać w lodówce, a następnie po wyjęciu odstawić na ponowne wyrośniecie w ciepłe miejsce. Idealne na wigilijną kolacje, oczywiście z kapuścianym farszem :)

Składniki:
  • 35g świeżych drożdży
  • 350g mąki pszennej + 2 łyżki
  • 100g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250ml mleka (ciepłego)
  • 1/2 łyżeczki soli

 






Farsz mięsny:
  • 400g ugotowanej wołowiny*
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

* Wołowinę gotuję z listkiem laurowym, zielem angielskim i włoszczyzną. Na wywarze, w którym gotuję mięso robię barszcz z buraczkami :)

Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć, aż cebula będzie miękka i lekko zarumieniona. Dodać cały ząbek czosnku, smażyć minutę. W maszynce przekręcić mięso z cebulą i czosnkiem. Farsz podlać bulionem, aż będzie jednolity ( nie suchy). Poprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić.

Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze.

W misce zrobić rozczyn: rozkruszyć drożdże, dodać cukier, całość zalać ciepłym mlekiem i wymieszać z 2 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 15 minut.

Do powstałego rozczynu dodać mąkę i sól, wyrabiać ciasto dodając żółtka jedno po drugim. Ciągle wyrabiać, aż do połączenia się składników i powstania jednolitego ciasta. Dodać miękkie masło, cały czas wyrabiać ciasto, formując kulę ( ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie przywierać do rąk). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Na oprószony mąką blat wyjąć ciasto, chwilę powygniatać, a następnie podzielić na  4 równe części. Każdy kawałek rozwałkować na długi prostokąt o szerokości około 11 cm. Wzdłuż dłuższego boku, na środku rozłożyć równomiernie 1/4 farszu. Złączyć dwa boki ciasta (powinno bardzo dobrze się kleić), ułożyć łączeniem na dół. Powtórzyć z resztą ciasta. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć roladki łączeniem do dołu na blaszce, zachować odstępy. Pokroić nożem na skos w kształt rombów, nie oddzielać. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piec około 25 minut, aż się zarumienią w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studzić na kratce. Poodrywać paszteciki od siebie. Podawać z ciepłym barszczem.

Smacznego!  

4 komentarze:

  1. nie ma chyba nic lepszego jak takie paszteciki z barszczykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo zależy od farszu jak farsz dobry to niema nic lepszego ,jak pasztecik z barszczem Twoje wyglądają rewelacja i chyba tak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  3. doksonałe do barszczu, aż ślinka cieknie:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczne paszteciki, w cieście drożdżowym muszą smakować szczególnie na ciepło. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń