Składniki (12 babeczek):
- 1 i 1/2 szklanki mąki (215g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 110g masła roztopionego i ostudzonego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki letniego mleka (120ml)
Krem:
- 125g cukry pudru
- 250g serka Philadelphia lub Twój Smak
- sok wyciśnięty z cytryny
Dodatkowo:
- 12 kandyzowanych wiśni
Przygotować krem: Cukier puder wsypać do miseczki, dodać odrobinę soku z cytryny i mieszać. Cukier zacznie zbijać się w grudę, dodać kolejną porcję soku i mieszać, czynność powtarzać, aż sok rozpuści cukier puder i powstanie gęsty (!) lukier.* Dodać serek Philadelphia i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki.
* Soku do lukru należy dodać tylko tak, alby rozpuścił cukier puder, ponieważ serek dodatkowo sprawi, że krem stanie się rzadszy.
Babeczki: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę,sól i cynamon przesiać.
Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując na najwyższych obrotach po każdym dodaniu. Dodać wanilię i wymieszać. Na zmianę
dodawać do masy suche składniki i mleko, miksując na wolnych obrotach miksera, aż do wyczerpania wszystkich składników.
Formę do muffinek, wyłożyć papilotkami. Do każdej foremki włożyć ciasto na 3/4 jej wysokości.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Wystudzić na kratce piekarnika przy uchylonych drzwiczkach.
Babeczki posmarować (polać) kremem serowym i udekorować kandyzowaną wisienką.
Smacznego!
Babeczki jak babeczki, ale zdjęcia jakie piękne!
OdpowiedzUsuńCzy mogę spytać jakim obiektywem robisz zdjęcia?
Nikon, obiektyw 18-55 :)
UsuńObłędnie wyglądają i pewnie podobnie smakują :)
OdpowiedzUsuń