Składniki:
- 500g białej kapusty
- 4 łyżki majonezu
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 1/4 szklanki mleka (75ml)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżki octu winnego
- 1 duża marchew
- 1 średnia cebula
- sól morska
- pieprz czarny, świeżo mielony
Kapustę umyć, wyciąć głąb, poszatkować. Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę drobno posiekać. W misce wymieszać cukier z octem, sokiem z cytryny, mlekiem i majonezem. Całość dokładnie wymieszać (sos może mieć konsystencję maślanki). Wymieszać sos dokładnie z warzywami. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na minimum godzinę do lodówki.
Smacznego!
najlepsza sałatka do obiadu:)
OdpowiedzUsuńTę sałatkę lubię i ja :)
OdpowiedzUsuńTeż ją lubię, ale w tej klasycznej wersji jest niezbyt zdrowa, więc nie pozwalam sobie na nią zbyt często ;)
OdpowiedzUsuńP. S. Też ją ostatnio opublikowałam na blogu ;)
Klasyczna wersja jest również zdrowa tylko bardziej kaloryczna, oczywiście można zastąpić majonez jogurtem lub wymieszać jogurt pół na pół z majonezem, ale od czasu do czasu i ja pozwalam sobie na majonezowe szaleństwo :)
UsuńSurówki,surówki,kocham je jeść a Coleslaw to moja ulubiona polecam ; Smakosz
OdpowiedzUsuńMniam, też ją lubię na równi z buraczkami. :D
OdpowiedzUsuńOj mam tak samo buraczki i Colesław na top liście :)
Usuńja do ryby:)
OdpowiedzUsuńnie wiedziałam, że tam cukier puder idzie, zapisuję do wypróbowania w wersji domowej, dzięki!
OdpowiedzUsuń