środa, 13 listopada 2013

Ciasto 3 BIT


Składniki:
  • herbatniki petit beurre (około 20szt.)
  • 2 opakowania krakersów np. lajkonik (opak. 180g)
  • puszka masy krówkowej, kajmakowej 
  • 750ml mleka 
  • 125g masła 
  • 2 żółtka 
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki (110g)
  • 1/2 szklanki cukru (150g)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 600ml śmietany kremówki 36% *
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100g)

 * jeśli używamy śmietanę kremówkę 30% to należy wzmocnić ją żelatyną
 
Prostokątną formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć warstwę herbatników.

Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę wymieszać z żółtkami i mąką krupczatką, wlewać strumieniem gotować chwilę, energicznie mieszając, aż powstanie budyń. Gorącą masę wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć warstwą krakersów. Masę kajmakową podgrzać w rondlu na małym ogniu, cały czas mieszając. Wyłożyć na krakersy, dokładnie wyrównać, ułożyć ponownie warstwę krakersów.

Odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać startą  czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz. Przechowywać w lodówce, przykryte folią spożywczą.
 
Smacznego! 





8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię to ciasto, ale rzadko je robię. Nigdy nie dodawałam krakersów. Muszę spróbować, myślę, że przełamią one niesamowitą słodycz ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto jest pycha ale bardzo słodkie aż zęby bolą hihi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja używam zazwyczaj 3/4 puszki masy kajmakowej, dodaję krakersy właśnie po to, aby przełamać słodycz :) Zredukowałam również ilość cukru w kremie budyniowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię niemal identycznie. Krakersy nadają tu charakteru i idealnie przełamują słodycz całości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dostałam przepis od koleżanki Mamy, później próbowałyśmy inne wersje i zawsze wracałyśmy do tego z krakersami i masą budyniową z mąki krupczatki :) Ciasto najlepsze w swoim rodzaju :)

      Usuń
  5. O mniam, ciasto wygląda obłędnie. :) Batoniki uwielbiam, więc z cieście też pewnie bym się zakochała. <3

    OdpowiedzUsuń