Składniki:
- herbatniki petit beurre (około 20szt.)
- 2 opakowania krakersów np. lajkonik (opak. 180g)
- puszka masy krówkowej, kajmakowej
- 750ml mleka
- 125g masła
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki mąki krupczatki (110g)
- 1/2 szklanki cukru (150g)
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 600ml śmietany kremówki 36% *
- 1 łyżka cukru pudru
- tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
* jeśli używamy śmietanę kremówkę 30% to należy wzmocnić ją żelatyną
Prostokątną formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć warstwę herbatników.
Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę wymieszać z żółtkami i mąką krupczatką, wlewać strumieniem gotować chwilę, energicznie mieszając, aż powstanie budyń. Gorącą masę wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć warstwą krakersów. Masę kajmakową podgrzać w rondlu na małym ogniu, cały czas mieszając. Wyłożyć na krakersy,
dokładnie wyrównać, ułożyć ponownie warstwę krakersów.
Odstawić do ostygnięcia, a następnie
schłodzić w lodówce. Śmietanę kremówkę
ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć
na ciasto. Wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz. Przechowywać w lodówce, przykryte folią spożywczą.
Smacznego!
Bardzo lubię to ciasto, ale rzadko je robię. Nigdy nie dodawałam krakersów. Muszę spróbować, myślę, że przełamią one niesamowitą słodycz ciasta:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest pycha ale bardzo słodkie aż zęby bolą hihi :)
OdpowiedzUsuńJa używam zazwyczaj 3/4 puszki masy kajmakowej, dodaję krakersy właśnie po to, aby przełamać słodycz :) Zredukowałam również ilość cukru w kremie budyniowym :)
OdpowiedzUsuńRobię niemal identycznie. Krakersy nadają tu charakteru i idealnie przełamują słodycz całości :)
OdpowiedzUsuńJa dostałam przepis od koleżanki Mamy, później próbowałyśmy inne wersje i zawsze wracałyśmy do tego z krakersami i masą budyniową z mąki krupczatki :) Ciasto najlepsze w swoim rodzaju :)
Usuńuwielbiam to ciacho:)
OdpowiedzUsuńCiasto pycha !!!!!!
OdpowiedzUsuńO mniam, ciasto wygląda obłędnie. :) Batoniki uwielbiam, więc z cieście też pewnie bym się zakochała. <3
OdpowiedzUsuń