poniedziałek, 11 listopada 2013

Curry z dynią i kurczakiem

Przepis na proste danie kuchni indyjskiej, zdecydowanie do polecenia dla osób lubiących tego rodzaju kuchnie. Dynia i kurczak świetnie komponują się z aromatycznym kokosowo-orzechowym sosem, doprawionym odpowiednią ilością przypraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej.
Składniki:
  • 400-500g dyni obranej, pokrojonej w dużą kostkę
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 400ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju arachidowego lub masła klarowanego
  • 1 limonka
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kolendry
  • szczypta cynamonu 
  • 1 płaska łyżeczka płatków chili lub 1 świeża papryczka chili (lub do smaku)*
* w zależności od preferowanego gustu należy dostosować stopień ostrości potrawy, 1 łyżeczka płatków chili to potrawa średnio ostra. Należy również pamiętać, że o ostrości świeżej papryczki chili decyduje ilość dodanych pestek- to one nadają ostry smak. 

W miseczce wymieszać masło orzechowe, koncentrat, sos sojowy, sok z limonki i cukier, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą ( nie przejmuj się nieestetycznym wyglądem).

Pierś kurczaka oczyścić  pokroić w cienkie paski. Włożyć do miski, doprawić solą, wymieszać z imbirem, posiekanym czosnkiem, kurkumą, kolendrą, cynamonem i chili. w razie możliwości marynować całą noc. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć mięso i obsmażać z każdej strony. Wyjąć mięso na talerz. Na tą samą patelnię wlać kolejną łyżkę oleju i wrzucić dynię, smażyć kilka minut. Wlać mleko kokosowe i zagotować. Doprawić szczyptą soli  i gotować przez około 15 minut lub do czasu aż dynia będzie prawie miękki. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać mieszankę z masłem orzechowym i gotować kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż składniki się połączą, a sos delikatnie zgęstnieje. Dodać kurczaka, podgrzewać koleją chwilę. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z ryżem, szczypiorkiem, papryczką chili lub posiekaną świeżą kolendrą. 

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Kurczak z dynią łączą się we wspaniały duet :) Robiłam już kiedyś podobne curry..bardzo mi smakowało :) Ciekawy dodatek w postaci masła orzechowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło orzechowe nadaję bardzo fajny smak całemu daniu, polecam wypróbować :)

      Usuń
  2. Mniam - wygląda obłędnie, uwielbiam orientalną kuchnię. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczaka kocham a Curry polubiłem nie dawno wiem że pasują do siebie więc każdy nowy przepis jest mile widziany!!!!

    OdpowiedzUsuń