Składniki:
- 400-500g dyni obranej, pokrojonej w dużą kostkę
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 400ml mleka kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju arachidowego lub masła klarowanego
- 1 limonka
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kolendry
- szczypta cynamonu
- 1 płaska łyżeczka płatków chili lub 1 świeża papryczka chili (lub do smaku)*
W miseczce wymieszać masło orzechowe, koncentrat, sos sojowy, sok z limonki i cukier, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą ( nie przejmuj się nieestetycznym wyglądem).
Pierś kurczaka oczyścić pokroić w cienkie paski. Włożyć do miski, doprawić solą, wymieszać z imbirem, posiekanym czosnkiem, kurkumą, kolendrą, cynamonem i chili. w razie możliwości marynować całą noc. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć mięso i obsmażać z każdej strony. Wyjąć mięso na talerz. Na tą samą patelnię wlać kolejną łyżkę oleju i wrzucić dynię, smażyć kilka minut. Wlać mleko kokosowe i zagotować. Doprawić szczyptą soli i gotować przez około 15 minut lub do czasu aż dynia będzie prawie miękki. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać mieszankę z masłem orzechowym i gotować kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż składniki się połączą, a sos delikatnie zgęstnieje. Dodać kurczaka, podgrzewać koleją chwilę. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z ryżem, szczypiorkiem, papryczką chili lub posiekaną świeżą kolendrą.
Smacznego!
Kurczak z dynią łączą się we wspaniały duet :) Robiłam już kiedyś podobne curry..bardzo mi smakowało :) Ciekawy dodatek w postaci masła orzechowego :)
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe nadaję bardzo fajny smak całemu daniu, polecam wypróbować :)
UsuńMniam - wygląda obłędnie, uwielbiam orientalną kuchnię. :)
OdpowiedzUsuńKurczaka kocham a Curry polubiłem nie dawno wiem że pasują do siebie więc każdy nowy przepis jest mile widziany!!!!
OdpowiedzUsuń