Tort czekoladowy nawiedzony cmentarz w którego skład wchodzi pyszne czekoladowe ciasto, do jego przyrządzenia wykorzystałam przepis ze strony moje wypieki. Ciasto jest przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu, wymaga jedynie połączenia składników. Moją modyfikacją jest zastąpienie oleju rozpuszczonym masłem. Ciasto przełożyłam kremem z ciasteczkami Oreo, polałam czekoladową polewą i udekorowałam dekoracjami typowymi na Halloween, czyli musi być strasznieeee czekoladowooo! :)
Składniki:
Składniki:
- 3 duże jajka
- 150 ml mleka
- 125g rozpuszczonego, ostudzonego masła lub oleju
- 280g jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem Oreo:
- 150ml śmietanki 36%
- 250g serka mascarpone
- 100g ciasteczek Oreo
- 2 łyżeczki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
- 80ml śmietanki kremówki 36%
- 100g czekolady gorzkiej lub pół na pół gorzka z mleczną
- mini ciasteczka Oreo
- m&m
- czekolada
- lukier
- ciastka w plewie czekoladowej
- papier do pieczenia
Ciasto czekoladowe:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu roztrzepać jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do
pieczenia przesiać. Do mokrych składników dodawać stopniowo suche mieszać, aż do połączenia składników.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170ºC. Ciasto przelać do formy piec 50 minut lub
dłużej (lub do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Górną, pofalowaną część ciasta odciąć i pokruszyć w dłoniach (będzie służyła za ziemię).
Krem Oreo: Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszając szpatułką. Na koniec dodać drobno pokruszone ciasteczka Oreo, całość wymieszać.
Przekrojone na pół ciasto przełożyć kremem.
Polewa: Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną czekoladę NIE MIESZAĆ! Zostawić na 5 min i wymieszać drewnianą łyżka, aż powstanie jednolita masa.
Ciepłą polewę wylać na ciasto. Górę posypać resztą pokruszonego ciasta. Ułożyć dekoracje.
O MNIAM! <3 Czekolada, czekolada wszędzie! <3
OdpowiedzUsuńOjej, jaki ten tort jest piękny!
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPrzecudnie udekorowane!
OdpowiedzUsuńPrześliczny! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńSzałowo wygląda! Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńStraszny ale smaczny !!!!!!!
OdpowiedzUsuńwygląda zjawiskowo ;) i na pewno tak samo smakuje...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie
Od ciasta odkrajam pofalowaną część i kruszę. Czy ma to wyglądać < od dołu> : ciasto, masa oreo, pokruszone ciasto, polewa, dekoracje? Dobrze zrozumiałam? :)
OdpowiedzUsuńGórną, nierówną część ciasta należy odciąć. A następnie przekroić na pół, czy mamy 3 placki z czego jeden jest skruszony. Układamy kolejno 1 część ciasta, masę, drugą część ciasta, polewa, a na końcu pokuszone ciasto. Całość dekorujemy :)
Usuńdziekuje pieknie! biore sie za niego w sobote! oby wyszedl taki piekny :(
UsuńCiasto samo w sobie jest bardzo prosto, na pewno wyjdzie :) Proszę ułożyć całość na paterze lub talerzu o średnicy większej niż średnica ciasta ( polewa lekko spłynie i część pokruszonego ciasta się osypie na brzegi patery). Dekorację mocno wcisnąć w ciasto, najlepiej za pomocą np. nożyka zrobić delikatne nacięcia i wsunąć dekorację. Śmietankę kremówkę schłodź w lodówce przed ubiciem. Tyle rad ode mnie :) W razie potrzeby służę pomocą, życzę powodzenia i smacznego! Czekam na opinię :)
UsuńGórną, nierówną część ciasta należy odciąć. A następnie przekroić na pół, czy mamy 3 placki z czego jeden jest skruszony. Układamy kolejno 1 część ciasta, masę, drugą część ciasta, polewa, a na końcu pokuszone ciasto. Całość dekorujemy :)
OdpowiedzUsuń