Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 150g masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa orzechowa:
- 250g orzechów włoskich, posiekanych
- 5 łyżek cukru
- 85g masła
- 2 łyżki miodu
Masa:
- 600ml mleka
- 8 pełnych łyżek kaszy manny (100g)
- 1 torebka cukru waniliowego
- 6 łyżek cukru
- 100g masła
Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masło, całość posiekać nożem. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto, uformować kulę. Podzielić na 2 części.
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. 1 część ciasta rozwałkować, przełożyć do blachy ( ciasto można również rozwałkować na papierze i następnie przenieść do formy), jeżeli ciasto wychodzi za boki formy, nadciąć je i dokleić brakujące fragmenty w formie.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec 15 minut. Zostawić do ostygnięcia.
Tak samo postąpić z 2 częścią ciasta, jeszcze nie piec.
Masa orzechowa: W rondlu rozpuścić masło, miód i cukier. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu około 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na przygotowany placek (masę najlepiej nakładać partiami, aby równomiernie rozłożyć ją na cieście). Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawić do ostygnięcia.
Masa: W garnku zagotować mleko z cukrem i masłem. Do gorącego mleka stopniowo wsypać kasze manną, ciągle mieszając, aby nie postały grudki. Zagotować. Gotować chwilę mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą masę wylać na pierwszy placek, przełożyć drugim plackiem z orzechami. Odstawić na dobę, przechowywać przykryte w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
ale bym zjadła takie ciacho:)
OdpowiedzUsuńu mnie te ciasto nazywa się snickers, tylko więcej daję miodu i własnie z masą budyniową
OdpowiedzUsuńdobre jest też ciasto takie placki oba upieczone bez orzechów, a wierzchni posmarowany masą krówkową ugotowana z mleka skondensowanego i posypane orzechami włoskimi, a przełożone bitą śmietaną (ubitą bez cukru)
Mmm te drugie to już prawdziwe szaleństwo, pycha! :) Ja większą ilość miodu dodaję do placów na miodownika, ale przekładam go dżemem i masą budyniową, można kombinować z tego typu ciastami :)
UsuńCudownie chrupiące :)
OdpowiedzUsuńMniaam, cudownie wygląda! <3
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda mega apetycznie, a ja mam pytanko - gdzie kupiłaś tę śliczną paterę? :)
OdpowiedzUsuńZamówiłam na stronie H&M, tutaj masz link http://www.hm.com/pl/product/04581?article=04581-C :)
UsuńPoezja smaku, jak dla mnie :)
OdpowiedzUsuń