niedziela, 20 października 2013

Krem z dyni z czerwoną soczewicą, batatami i marchewką

Pyszna, aromatyczna zupa krem z dyni piżmowej. Dodatek soczewicy, słodkiego ziemniaka oraz marchwi nadaje zupie delikatnego, słodkiego smaku. Zupa jest bardzo sycąca i świetnie spisuję się w chłodniejsze dni. Ja zupę podaję z gęstą śmietaną, najlepiej z zawartością tłuszczu 36% oraz świeżym pieczywem. Pycha! :) 
 
Składniki (4 porcje):
  • 500g miąższu z dyni (użyłam dyni piżmowej)
  • 2 średnie marchewki (150g)
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 1 średni batat
  • 100g czerwonej soczewicy 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 litr wody lub bulionu warzywnego 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 3 łyżki natki pietruszki, usiekanej 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • pieprz kolorowy, świeżo mielony 
  • sól morska 

Dodatkowo:
  • 100g gęstej śmietany 36%

Batata obrać, pokroić z dynią w dużą kostkę. Marchew obrać, pokroić w krążki, cebulę posiekać w większą kostkę. Soczewicę przepłukać w zimnej wodzie. 

Na patelni o dużej średnicy lub w garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z masłem. Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie- nie rumienić! Dodać marchew, dynię i batata. Smażyć 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy, soczewicę, 2 łyżki natki pietruszki i całość zalać bulionem. Zagotować. Zmniejszyć ogień na minimum, przykryć pokrywą i gotować 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie, a soczewica ugotowana. Pod koniec gotowania dodać pieprz cayenne i kumin, wymieszać. Zdjąć z ognia i zmiksować na gładkie purée. Postawić z powrotem na palnik, doprawić do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z kleksem śmietany i pozostałą natką pietruszki. 

Smacznego!


4 komentarze: