Składniki (4 porcje):
- 500g miąższu z dyni (użyłam dyni piżmowej)
- 2 średnie marchewki (150g)
- 1 średnia cebula czerwona
- 1 średni batat
- 100g czerwonej soczewicy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 litr wody lub bulionu warzywnego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki natki pietruszki, usiekanej
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
- pieprz kolorowy, świeżo mielony
- sól morska
Dodatkowo:
- 100g gęstej śmietany 36%
Batata obrać, pokroić z dynią w dużą kostkę. Marchew obrać, pokroić w krążki, cebulę posiekać w większą kostkę. Soczewicę przepłukać w zimnej wodzie.
Na patelni o dużej średnicy lub w garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z masłem. Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie- nie rumienić! Dodać marchew, dynię i batata. Smażyć 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy, soczewicę, 2 łyżki natki pietruszki i całość zalać bulionem. Zagotować. Zmniejszyć ogień na minimum, przykryć pokrywą i gotować 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie, a soczewica ugotowana. Pod koniec gotowania dodać pieprz cayenne i kumin, wymieszać. Zdjąć z ognia i zmiksować na gładkie purée. Postawić z powrotem na palnik, doprawić do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z kleksem śmietany i pozostałą natką pietruszki.
Smacznego!
same składniki które lubię :) pycha
OdpowiedzUsuńpycha! :))
OdpowiedzUsuńw tym roku pierwszy raz jadłam krem z dyni i bardzo mi smakował :)
OdpowiedzUsuńZupki kremiki są na czasie pycha polecam !!!
OdpowiedzUsuń