piątek, 18 października 2013

Kasza gryczana z grzybami. Kaszotto z grzybami.

Kasza z suszonymi grzybami. Pyszny, aromatyczny dodatek do dań, który również świetnie spisuję się jako samodzielny posiłek. Grzyby suszone można zastąpić świeżymi, należy je jednak dłużej przesmażyć z cebulą i czosnkiem. Kaszotto świetnie komponuje się z tradycyjnym mielonym, marynowaną papryką bądź kiszonym ogórkiem.

Składniki:
  • 150g kaszy gryczanej
  • 35g suszonych kapeluszy prawdziwków, podgrzybków (2-3 garście)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka parmezanu
  • 2 łyżki natki pietruszki usiekanej
  • 200ml gorącej wody  
  • 500ml bulionu warzywnego



 
Grzyby zalać 200ml gorącej wody, przykryć i odstawić na około 30 minut. Wyjąć z wody, odcisnąć i odłożyć na bok. Wodę zachować.
Kaszę gryczaną ugotować  w bulionie. Przelać na sito.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, wlać oliwę i 1 łyżkę masła. Cebulę lekko zrumienić na patelni, dodać czosnek smażyć minutę.
Większe kapelusze grzybów pokroić. Dodać do cebuli i czosnku. Smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać kaszę, natkę pietruszki i wlać wodę z namoczonych grzybów. Smażyć, aż woda całkowicie odparuje. Dodać łyżkę masła i wymieszać z Parmezanem. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Udekorować płatkami parmezanu i listami natki pietruszki.

Smacznego!


    4 komentarze:

    1. Spróbowałem przepis wyborny kto lubi kasze gryczano polecam naprawdę coś wspaniałego ,ja tylko dodałem więcej masła ale rzecz gustu i smaku nie samowity smak !!!!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję :) Cieszę się że smakowało i jak najbardziej zachęcam do własnych eksperymentów w kuchni :)

        Usuń
    2. Zapomniałem dopisać grzybów też nie żałować pycha !!!

      OdpowiedzUsuń
    3. Pysznie wygląda, uwielbiam smak grzybów i parmezanu razem. <3

      OdpowiedzUsuń