Kasza gryczana z grzybami. Kaszotto z grzybami.
Kasza z suszonymi grzybami. Pyszny, aromatyczny dodatek do dań, który również świetnie spisuję się jako samodzielny posiłek. Grzyby suszone można zastąpić świeżymi, należy je jednak dłużej przesmażyć z cebulą i czosnkiem. Kaszotto świetnie komponuje się z tradycyjnym mielonym, marynowaną papryką bądź kiszonym ogórkiem.
Składniki:
- 150g kaszy gryczanej
- 35g suszonych kapeluszy prawdziwków, podgrzybków (2-3 garście)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka parmezanu
- 2 łyżki natki pietruszki usiekanej
- 200ml gorącej wody
- 500ml bulionu warzywnego
Grzyby zalać 200ml gorącej wody, przykryć i odstawić na około 30 minut. Wyjąć z wody, odcisnąć i odłożyć na bok. Wodę zachować.
Kaszę gryczaną ugotować w
bulionie. Przelać na sito.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, wlać oliwę i 1 łyżkę masła. Cebulę lekko zrumienić na patelni, dodać czosnek smażyć minutę.
Większe kapelusze grzybów pokroić. Dodać do cebuli i czosnku. Smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać kaszę, natkę pietruszki i wlać wodę z namoczonych grzybów. Smażyć, aż woda całkowicie odparuje. Dodać łyżkę masła i wymieszać z Parmezanem. Doprawić do smaku solą
oraz świeżo zmielonym pieprzem. Udekorować płatkami parmezanu i listami natki pietruszki.
Smacznego!
Spróbowałem przepis wyborny kto lubi kasze gryczano polecam naprawdę coś wspaniałego ,ja tylko dodałem więcej masła ale rzecz gustu i smaku nie samowity smak !!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Cieszę się że smakowało i jak najbardziej zachęcam do własnych eksperymentów w kuchni :)
UsuńZapomniałem dopisać grzybów też nie żałować pycha !!!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, uwielbiam smak grzybów i parmezanu razem. <3
OdpowiedzUsuń