Składniki:
Spód:
- 250g ciasteczek Digestive*
- 125g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
- 1kg serka typu philadelphia**
- 1 szklanka (250g) drobnego cukru
- 4 jajka
- 200ml gęstej kwaśnej śmietany 22%
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu w wanilii
Polewa śmietanowa:
- 220ml gęstej kwaśnej śmietany 22%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
* ciasteczka Digestive można zastąpić herbatnikami maślanymi
** serek Philadelphia można zastąpić innym tego typu, albo tłustym twarogiem minimum 2 krotnie zmielonym lub tłustym twarogiem śmietankowym
Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze.
Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Całą formę dokładnie uszczelnić folią aluminiową ( ułożyć kilka pasków foli, tak aby wystawały poza tortownicę, zawinąć i docisnąć na zewnętrznych brzegach formy).
Ciastka rozdrobnić za pomocą malaksera lub tłuczka na proszek, wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć na dno tortownicy, docisnąć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180°C lub 160°C (termoobieg). Wszystkie składniki na masę serową dokładnie zmiksować, jednak nie za długo, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na przygotowany spód. Delikatnie stuknąć formą o blat kuchenny, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i wyrównać masę. Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia lub blachy do pieczenia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek, do połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec przez 75 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika studzić przez 15-20 minut. Wyjąć sernik, piekarnik
nastawić ponownie na tą samą temperaturę pieczenia. Cukier puder rozpuśćić w soku z cytryny, połączyć ze śmietaną. Wylać polewę na sernik i wstawić do piekarnika na 10
minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i całkowicie ostudzić. Włożyć do lodówki na
kilka godzin lub całą noc.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz