Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 100g mąki pszennej
- 120ml mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki chili w proszku, pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki oleju
Panierka:
- 50g płatków kukurydzianych
- 50g bułki tartej
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w paseczki 1cm x 3 cm długości.
Przygotować ciasto naleśnikowe: Mąkę przesiać do miski, dodać mleko i dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodać jajko, szczyptę soli i pieprz cayenne. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę (ciasto ma być dość gęste).
Pokrojone kawałki mięsa zanurzyć w cieście.
Płatki kukurydziane rozkruszyć w dłoni lub włożyć do foliowej torebki, a następnie rozkruszyć. Przesypać na talerz i wymieszać z bułką tartą. Kurczaka wyjmować po kawałku z ciasta, maczać w panierce dokładnie, z każdej strony. Dociskać dłonią, aż ciasto wsiąknie całą panierkę. Ułożyć nuggetsy na tacce i wstawić do lodówki na 30 minut. Rozgrzać olej (tak, aby pokrywał dno patelni, nie żałować, im lepiej nagrzany olej, tym kąski bardziej chrupiące i mniej nasączone tłuszczem). Smażyć na umiarkowanym ogniu po około 1-2 minuty z każdej strony, do czasu, aż nuggetsy zrumienią się na lekko złoty kolor.
Przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z tłuszczu.
Podawać z pieczonymi ziemniakami, domowymi frytkami,surówką colesław lub zawijać w pszenne tortille z warzywami i sosem czosnkowym.
Smacznego!
O mniam, domowe nuggetsy są najlepsze! Twoje wyglądają pięknie, aż zgłodniałam - poproszę mi kilka wysłać. :)
OdpowiedzUsuńJuż lecą :)
Usuńnajlepszy sposób :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie :)
Usuńzabójczo dobre nuggetsy:) ale mamy na nie ochotę
OdpowiedzUsuń:)
Usuń