poniedziałek, 24 marca 2014

Ciasto ,,Delicja'' z pianką

Przepis na pyszne ciasto, na puszystym biszkopcie z pianką i galaretką. Idealne dla fanów popularnych ciastek ,,Delicje'' o oryginalnym pomarańczowym smaku, wykończone polewą czekoladową. Ciasto nieco przypomina popularnego Shreka :) Długo zachowuje świeżość i łatwo się przechowuję. Polecam! :)

Składniki (blacha 24x34):
Na biszkopt:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków*
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
 
Masa śmietankowa:

  • 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 250ml gorącej wody 
 


Dodatkowo:

  • 2 galaretki o smaku pomarańczowym
  • 800 ml gorącej wody 

Nasączenie:
  • świeżo wyciśnięty sok z 2-3 pomarańczy 
  • 2-3 łyżki rumu 
  • 4 łyżki marmolady pomarańczowej, dżemu brzoskwiniowego lub morelowego (użyłam z moreli z kawałkami owoców) 
 
Polewa czekoladowa:
  • 200ml śmietanki kremowej 30% lub 36%
  • 200g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka cukru


Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijać, aż białka będą lśniące. Dodawać po kolei żółtka. Mąki, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, na wolnych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki( tak, aby ubite białka jak najmniej opadły).
 
Dno blachy wysmarować masłem i posypać mąką- boków formy niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 20 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Studzić na kratce z uchylonymi drzwiczkami. 

Nasączenie: Biszkopt delikatnie wyjąć z formy i odwrócić spodem do góry ( dzięki temu wszystkie warstwy ciasta będą równe). Dokładnie wycisnąć sok z pomarańczy, do soku dodać rum. Nasączyć biszkopt. Posmarować dżemem. 

Pianka śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywną masę. Pod koniec dodawać ostudzoną galaretkę i miksować, aż masa będzie jednolita. Wylać na ciasto i odstawić na około 2 godziny do lodówki, aż masa stężeje.
 

Pozostałe 2 opakowania galaretek rozpuścić w 800ml gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Lekko tężejącą galaretkę przelać na wierzch ciasta. Chłodzić kolejne 2 godziny, aż galaretka stężeje.

Polewa czekoladowa: Śmietankę przelać do rondelka, dodać cukier. Podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści, a śmietanka zagotuje. Odstawić z ognia, dodać połamaną czekoladę, odczekać chwilę, a następnie wymieszać, aż polewa będzie gładka. Ostudzić. Polać po galaretce i równomiernie rozprowadzić.

Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Zjem zaraz monitor! :D Wygląda przepysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie, mogę kawałek:)?

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bosko, zamieniłabym tylko polewę czekoladową na zwykłą czekoladę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polewa czekoladowa jest bardziej plastyczna, czyli nie będzie się łamać podczas krojenia. Chyba, że po wysmarowaniu ciasta czekoladą od razu je pokroić na kawałki? :)

      Usuń
  4. chyba byśmy nie dały rady oprzeć się takim delicjom :)

    OdpowiedzUsuń