Składniki (21 sporych placków):
- 480 ml maślanki (lub 480ml mleka + 2 łyżki octu winnego)
- 1 duży lub 2 dojrzałe banany
- 2 duże jaja
- 3 łyżki rozpuszczonego masła, ostudzonego
- 1 łyżeczka ekstraktu w wanilii (opcjonalnie)
- 2¼ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ sody oczyszczonej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- banan
- truskawki
- borówki
- syrop klonowy lub miód
W wersji z mlekiem: mleko przelać do miski dodać ocet, wymieszać i odstawić na 10 minut.
Banana dokładnie rozgnieść widelcem na jednolitą papkę. Dodać jajka, masło i ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką.
W drugiej misce przesiać suche składniki: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Połączyć suche składniki z wszystkimi mokrymi składnikami. Mieszać tylko do połączenia składników. Ostawić na 5 minut, aby ciasto odpoczęło.
Rozgrzać patelnie o nieprzywierającej powłoce posmarować delikatnie tłuszczem, nakładać po 2 łyżki ciasta na 1 placka.* Smażyć na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron (około 1-2 minutę na każdą stronę). Podawać z owocami, syropem klonowym lub oprószone cukrem.
* z podanych proporcji wychodzi około 21 placków, można również nakładać po łyżce na placka, wtedy wyjdzie ich około 42 sztuk. Podana ilość powinna zaspokoić czteroosobową rodzinę.
Smacznego!
pyszności:)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńwyborne!:) zaniemówiłam:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. Takie śniadanko to ideał.
OdpowiedzUsuńrobię podobne, tylko banana daję w plasterkach
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować z całymi kawałkami banana :)
UsuńPychaaa. :D
OdpowiedzUsuń