niedziela, 30 marca 2014

Placuszki bananowe. Bananowe pancakes.

Przepis na nieziemskie placuszki bananowe o bardzo delikatnej, biszkoptowej strukturze. Polecam na weekendowe śniadanie. Pyszna dawka pozytywnej energii :) 


Składniki (21 sporych placków):
  • 480 ml maślanki (lub 480ml mleka + 2 łyżki octu winnego)
  • 1 duży lub 2 dojrzałe banany 
  • 2 duże jaja 
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła, ostudzonego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu w wanilii (opcjonalnie)
  • 2¼ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • ½ sody oczyszczonej 
  • szczypta soli 


 
Dodatkowo:
  • banan 
  • truskawki 
  • borówki 
  • syrop klonowy lub miód 

W wersji z mlekiem: mleko przelać do miski dodać ocet, wymieszać i odstawić na 10 minut.

Banana dokładnie rozgnieść widelcem na jednolitą papkę. Dodać jajka, masło i ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką. 

W drugiej misce przesiać suche składniki: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę i sól. 

Połączyć suche składniki z wszystkimi mokrymi składnikami. Mieszać tylko do połączenia składników. Ostawić na 5 minut, aby ciasto odpoczęło. 

Rozgrzać patelnie o nieprzywierającej powłoce posmarować delikatnie tłuszczem, nakładać po 2 łyżki ciasta na 1 placka.* Smażyć na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron (około 1-2 minutę na każdą stronę). Podawać z owocami, syropem klonowym lub oprószone cukrem. 

* z podanych proporcji wychodzi około 21 placków, można również nakładać po łyżce na placka, wtedy wyjdzie ich około 42 sztuk. Podana ilość powinna zaspokoić czteroosobową rodzinę. 

Smacznego! 



7 komentarzy: