Składniki ( 4 porcje ):
- 700g mięsa wołowego zrazowego lub mięsa wieprzowego np. karkówka
- 750 ml gorącej wody
- 1 garść (ok. 30 g) suszonych grzybów (borowików, podgrzybków)
- 1 średnia cebula
- kilka łyżek tłuszczu do smażenia mięsa (smalec, masło klarowane lub olej)
- 1 łyżka masła
- 200 g grzybów (w sezonie leśnych, poza sezonem pieczarek)
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 ząbek czosnku
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie)
- mąka do obtoczenia mięsa
- sól
Grzyby przełożyć do miseczki, zalać 250ml gorącej wody, odstawić na 30 min. Wyjąć namoczone grzyby, odcisnąć, odłożyć na bok. Wodę z grzybów zatrzymać.
Mięso pokroić w 1 cm plasterki. Rozbić tłuczkiem na cieńsze filety. Z obu stron obficie popieprzyć, obtoczyć w mące ( obstukać z nadmiar mąki ). Rozgrzać olej na dużej patelni, obsmażać mięso z każdej strony, aż się zarumieni. Smażyć mięso partiami, przekładać do rondla. Całość obsmażonego mięsa zalać 500ml wrzącej wody oraz pozostałą wodą z odmoczonych grzybów. Doprawić solą, dodać listek laurowy, ziele angielskie- zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod uchyloną pokrywką.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Grzyby oczyścić, osuszyć w razie potrzeby. Pokroić na dość grube kawałki . Patelnię po mięsie wytrzeć ręcznikiem papierowym (nie myć), roztopić masło, włożyć grzyby. Smażyć na większym ogniu co chwilę mieszając, aż grzyby lekko się zarumienią. Dodać pokrojoną cebulę, smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na końcu dodać sprasowany ząbek czosnku, przesmażyć minutę, aby czosnek oddał aromat. Grzyby przełożyć do garnka z mięsem, wymieszać. Całość dusić na wolnym ogniu około 1 i pół godziny lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. Na 10 minut przed końcem sos doprawić łyżeczką musztardy i słodkiej papryki w proszku. W razie potrzeby doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Tradycyjne danie, ale któż go nie lubi? W sam raz na niedzielny obiad, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTradycyjne najlepsze :)
Usuńsmaczny obiad:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jeden z moich ulubionych :)
UsuńCudeńko, zamawiam jutro na obiad. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do nas :) Chętnie ugościmy! :)
Usuńto już nie muszę się zastanawiać co zrobić w niedzielę na obiad :)
OdpowiedzUsuńIdealny obiad na niedzielę :)
Usuńtez sobie tak wyobrażam niedzielny obiad!
UsuńWczoraj były bitki na obiad, super, wszyscy byli zachwyceni
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się, że smakowało :)
Usuń