czwartek, 3 kwietnia 2014

Bitki w sosie grzybowym

Tradycyjny polski obiad dla wielu z nas kojarzący się z rodzinnym niedzielnym lub świątecznym obiadem czy też smakiem dzieciństwa. Moje ulubione bitki są z karkówki mocno doprawione świeżo mielonym pieprzem o wyraźnie grzybowym smaku i aromacie. Najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniaki z masłem i odrobiną mleka lub kluseczkami ziemniaczanymi, oraz zimowymi przetworami ze słoików tj. ogórek konserwowy, papryka marynowana lub sałatkami warzywnymi z zalewy octowej. Pycha! :) 


Składniki ( 4 porcje ):

  • 700g mięsa wołowego zrazowego lub mięsa wieprzowego np. karkówka
  • 750 ml gorącej wody
  • 1 garść (ok. 30 g) suszonych grzybów (borowików, podgrzybków)
  • 1 średnia cebula
  • kilka łyżek tłuszczu do smażenia mięsa (smalec, masło klarowane lub olej)  
  • 1 łyżka masła  
  • 200 g grzybów (w sezonie leśnych, poza sezonem pieczarek)
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziela angielskie 
  • 1 ząbek czosnku 
  • pieprz świeżo mielony 
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie) 
  • mąka do obtoczenia mięsa 
  • sól 
* pod koniec gotowania sos można dodatkowo zagęścić i doprawić śmietaną 30% (około 2-3 łyżki rozprowadzone z odrobiną sosu). Jednak sos podczas długiego, wolnego duszenia powinien być wystarczająco gęsty i smaczny :) 

Grzyby przełożyć do miseczki, zalać 250ml gorącej wody, odstawić na 30 min. Wyjąć namoczone grzyby, odcisnąć, odłożyć na bok. Wodę z grzybów zatrzymać. 

Mięso pokroić w 1 cm plasterki. Rozbić tłuczkiem na cieńsze filety. Z obu stron obficie popieprzyć, obtoczyć w mące ( obstukać z nadmiar mąki ). Rozgrzać olej na dużej patelni, obsmażać mięso z każdej strony, aż się zarumieni. Smażyć mięso partiami,  przekładać do rondla. Całość obsmażonego mięsa zalać 500ml wrzącej wody oraz pozostałą wodą z odmoczonych  grzybów. Doprawić solą, dodać listek laurowy, ziele angielskie- zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod uchyloną pokrywką.   

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Grzyby oczyścić, osuszyć w razie potrzeby.  Pokroić na dość grube kawałki . Patelnię po mięsie wytrzeć ręcznikiem papierowym (nie myć), roztopić masło, włożyć  grzyby. Smażyć na większym ogniu co chwilę mieszając, aż grzyby lekko się zarumienią. Dodać pokrojoną cebulę, smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na końcu dodać sprasowany ząbek czosnku, przesmażyć minutę, aby czosnek oddał aromat. Grzyby przełożyć do garnka z mięsem, wymieszać. Całość dusić na wolnym ogniu około 1 i pół godziny lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. Na 10 minut przed końcem sos doprawić łyżeczką musztardy i słodkiej papryki w proszku. W razie potrzeby doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. 

Smacznego! 




11 komentarzy:

  1. Tradycyjne danie, ale któż go nie lubi? W sam raz na niedzielny obiad, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudeńko, zamawiam jutro na obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to już nie muszę się zastanawiać co zrobić w niedzielę na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj były bitki na obiad, super, wszyscy byli zachwyceni

    OdpowiedzUsuń