Dla każdego amatora czekolady ten przepis to prawdziwy szczyt marzeń. Pyszne czekoladowe babeczki z płynnym środkiem, dla których nie poświęcimy dużo czasu, ale za to przyniosą nam wiele przyjemności :) Całą filozofią czekoladowej lawy jest wyczucie optymalnego czasu pieczenia. Gotowa babeczka jest ładnie wyrośnięta, a jej wierzch zaczyna tworzyć skorupkę. Najlepiej jest obserwować babeczki podczas pieczenia i po upływie 10 minut uchwycić odpowiedni moment :) W razie potrzeby, ilość składników można podwoić i upiec 6 babeczek. Są małe, ale bardzo sycące. Polecam!
Składniki 3 kokilki- 3 porcje:
- 50g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 70g masła
- 3 łyżki mąki pszennej, przesianej (35g)
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżka kako, przesiane
Piekarnik rozgrzać do 200ºC (termoobieg) lub 220ºC.
Przygotować ramekiny (ceramiczne kokilki) do zapiekania. Wysmarować foremki dokładnie masłem, oprószyć delikatnie kakao.
Masło i czekoladę włożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się rozpuszczą.
Do masy czekoladowej (ostudzonej) dodać przesianą mąkę i kakao, zmiksować do połączenia składników, a następnie dodawać jajka i
żółtka. Całość miksować chwilę do połączenia składników.
Gotową masę czekoladową równo rozdzielić pomiędzy kokilki.
Piec w temperaturze 200ºC (termoobieg) lub 220ºC od 10 - 16 minut (u mnie jest to 10 minut, babeczka wyraźnie wystaje ponad rormę, a wierzch jest zapieczony i nie płynny). Gorące lawy wyjąć z piekarnika,
nożem lekko oddzielić od naczynia, przełożyć na talerz. Oprószyć
kakao lub cukrem pudrem. Podawać od razu z truskawkami lub lodami śmietankowymi.
Smacznego!
cudne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńa lawa... ach, zawsze chciałam zrobić, w końcu mszę się skusić!
ślinka cieknie, wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńto babeczki zdecydowanie dla nas :) ta płynna czekolada wygląda obłędnie <3
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają te babeczki :) Idealne!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńUwielbiam płynną czekoladę-taką jak i w Twoim cieście oraz taką do picia. Lubię łączyć ją z wieloma nietypowymi dodatkami bo takie inspiracje znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka jest zachwycona, że zaczęłam tak eksperymentować w kuchni!