Składniki 3 kokilki- 3 porcje:
- 100g gorzkiej czekolady
- 50g masła
- 1 i pół łyżki mąki pszennej, przesianej (17g)
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 55g cukru pudru
- 3 czubate łyżeczki masła orzechowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
Przygotować ramekiny do zapiekania. Foremki wysmarować dokładnie masłem.
Masło i pokruszoną czekoladę włożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się rozpuszczą. Jajka zmiksować z cukrem pudrem. Stopniowo wlewać ciepłą (nie gorącą czekoladę), wymieszać. Dodać przesianą mąkę. Całość miksować chwilę do połączenia składników (całą czynność można wykonać za pomocą trzepaczki).
Masło i pokruszoną czekoladę włożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się rozpuszczą. Jajka zmiksować z cukrem pudrem. Stopniowo wlewać ciepłą (nie gorącą czekoladę), wymieszać. Dodać przesianą mąkę. Całość miksować chwilę do połączenia składników (całą czynność można wykonać za pomocą trzepaczki).
Gotową masę czekoladową przelać do foremek na 1/2 wysokości. Wyłożyć na środek po czubatej łyżeczce masła i przykryć resztą masy czekoladowej na 3/4 wysokości remakinów.
Piec w temperaturze 200ºC około 16-18 minut. Gorące lawy wyjąć z piekarnika,
nożem lekko oddzielić od naczynia, przełożyć na talerz. Oprószyć
kakao i od razu podawać.
Smacznego!
pyszności, chętnie bym zjadła taki deser:)
OdpowiedzUsuńdeser wygląda obłędnie!! Ślinka cieknie na sam widok. pyszny
OdpowiedzUsuńMmm, czysta rozkosz... Ten wylewający się środek zdecydowanie pobudza ślinianki do działania :)
OdpowiedzUsuńMniam, wyszedł Ci idealny. :)
OdpowiedzUsuńWow, cudo! :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! *.*
Normalnie cudo!, szczególnie ten środek działa na moją wyobraźnię :)
OdpowiedzUsuńO rajuśku. Jak ono wygląda! Najlepiej na świecie!
OdpowiedzUsuńTylko pozazdrościć wyglądu i smaku też .
OdpowiedzUsuń