środa, 9 kwietnia 2014

Sernik Złota Rosa

Popularny przepis na sernik, bardzo prosty w formie, a zarazem urzekający i efektowny dzięki złocistym kropelkom rosy. Dobrze zrobiony sernik jest leciutki i po prostu pyszny! Polecam :) 


Składniki: 

Spód kruchy:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki masła (125 g)
  • 2 żółtka (białka zatrzymać)
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody






 Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej (35g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125g masła roztopionego, ostudzonego
  • 1 szklanka mleka 3,2 %
  • 1 jajko
  • 4 żółtka (białka zatrzymać)
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 
Rosa:
  • 6 białek 
  • 1/2 szklanki drobnego cukru

Piekarnik rozgrzać do 180ºC (160ºC z funkcją termoobiegu). 

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, malutką szczyptę soli i pokrojone masło. Rozcierać masło z mąką palcami, aż powstaną drobne okruszki ciasta (jak na kruszonkę). Dodać żółtka, łyżkę zimnej wody, wygnieść ciasto w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i wstawić na 15 minut do lodówki. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach blaszki (podsypując niewielką ilością mąki), przenieść rozwałkowane ciasto wraz z papierem do formy wysmarowanej masłem- wyrównać spód i dokładnie podziurkować widelcem. Podpiec przez około 8-10 minut.
W między czasie przygotować masę serową:

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na masę serowa zmiksować, tylko do połączenia się składników na jednolitą masę. Wylać masę serową na podpieczony spód. Piec 45-50 minut w temperaturze 180ºC (160ºC z funkcją termoobiegu)-w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kolejne 10 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić sernik: gotowa masa powinna być z wierzchu ścięta. 

Na chwilę przed wyjęciem ubić na sztywno pozostałe białka. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier i miksować, aż masa będzie lśniąca. Ubitą pianę wyłożyć na gorący sernik, wyrównać. Wstawić z powrotem do piekarnika. Piec od 10 do 15 minut (piankę podczas pieczenia należy obserwować, gdy będzie lekko złocista wyłączyć piekarnik- na za długo pieczonej piance nie powstanie rosa). Studzić na kratce około 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyjąć i całkowicie ostudzić. Ostudzony chłodzić kilka godzin, albo całą noc w lodówce.

Smacznego! 


 

5 komentarzy: