Składniki:
- 175g bardzo miękkiego masła
- 175g cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej (140g)
- 3/4 szklanki zmielonych na proszek migdałów (85g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100ml mleka
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 50g posiekanej gorzkiej czekolady
Polewa czekoladowa:
- 100g czekolady gorzkiej lub pół na pół z mleczną
- 50g masła
Formę keksową o wymiarach 22cm x 11cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Bardzo miękkie masło miksować z cukrem przez 5 minut, a następnie dodawać jajka jedno po drugim, miksować kolejne 5 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa.
Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać ze zmielonymi migdałami. Suche składniki połączyć z masą maślaną- jajeczną, dodając je na przemian z letnim mlekiem (całą czynność wykonać mikserem, miksując na najniższych obrotach lub ręcznie trzepaczką). Na koniec dodać posiekaną czekoladę i powidła śliwkowe, dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka (najlepiej po upływie 50 minut wetknąć patyczek w ciasto). Studzić na kratce przy uchylonych drzwiczkach, ostudzone wyjąć z foremki.
W rondelku na małym ogniu rozpuścić czekoladę, ciągle mieszając pod koniec dodać masło i mieszać, aż się roztopi. Zdjąć z ognia. Odczekać, aż polewa zgęstnieje, polać jeszcze letnią po keksie.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku na ciasto, aby ciasto zachowało świeżość.
Smacznego!
Pyszny, lubię takie ciacha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie, kradnę kawałek! :)
OdpowiedzUsuńjuż po świętach ale taki keks pyszny byśmy zjadły :)
OdpowiedzUsuńJa na pewno zaliczam się do fanów tych wypieków :) Fantastyczny keks!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wypieki z czekoladą do kawki już czuję smak !!!
OdpowiedzUsuń