czwartek, 17 kwietnia 2014

Keks czekoladowy

Keks czekoladowy to świetna propozycja dla fanów wypieków takich jak murzynek czy też babka czekoladowa, dla tych którzy uwielbiają śliwki w czekoladzie, migdały, a przede wszystkich dla tych, którzy uwielbiają czekoladę! :) Ciasto jest sycące i wilgotne takie jak lubię. W sam raz do kawy lub szklanki mleka :) 

Składniki: 
  • 175g bardzo miękkiego masła 
  • 175g cukru 
  • 3 jajka 
  • 1 szklanka mąki pszennej (140g)
  • 3/4 szklanki zmielonych na proszek migdałów (85g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 100ml mleka 
  • 4 łyżki kakao 
  • 3 łyżki powideł śliwkowych 
  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady 



Polewa czekoladowa:
  • 100g czekolady gorzkiej lub  pół na pół z mleczną 
  • 50g masła

Formę keksową o wymiarach 22cm x 11cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. 


Bardzo miękkie masło miksować z cukrem przez 5 minut, a następnie dodawać jajka jedno po drugim, miksować kolejne 5 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa.

Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać ze zmielonymi migdałami. Suche składniki połączyć z masą maślaną- jajeczną, dodając je na przemian z letnim mlekiem (całą czynność wykonać mikserem, miksując na najniższych obrotach lub ręcznie trzepaczką). Na koniec dodać posiekaną czekoladę i powidła śliwkowe, dokładnie wymieszać. 

Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka (najlepiej po upływie 50 minut wetknąć patyczek w ciasto). Studzić na kratce przy uchylonych drzwiczkach, ostudzone wyjąć z foremki.

W rondelku na małym ogniu rozpuścić czekoladę, ciągle mieszając pod koniec dodać masło i mieszać, aż się roztopi. Zdjąć z ognia. Odczekać, aż polewa zgęstnieje, polać jeszcze letnią po keksie. 

Przechowywać w zamkniętym pojemniku na ciasto, aby ciasto zachowało świeżość. 

Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Pyszny, lubię takie ciacha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę pysznie, kradnę kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. już po świętach ale taki keks pyszny byśmy zjadły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja na pewno zaliczam się do fanów tych wypieków :) Fantastyczny keks!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię wypieki z czekoladą do kawki już czuję smak !!!

    OdpowiedzUsuń