Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (210g)
- 275g masła orzechowego
- 2 jajka
- 65g miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru jasnego brązowego (można dać więcej)
- 100g M&M'sów
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Do miski przesiać mąkę i sodę oczyszczoną.
Masło orzechowe zmiksować z masłem i brązowym cukrem. Dodać jajka jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać do połączenia składników. Do masy wsypać mąkę, całość wymieszać łyżką, dodać połowę drażetek (jeśli używamy czekolady dodać całość). Uformować kulę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ręką uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce, zachowując odstępy. Ciasteczka lekko spłaszczyć ręką, powtykać pozostałe drażetki. Piec 13-15 minut. Studzić na kratce, przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego!
bardzo, ale to bardzo lubię! :]
OdpowiedzUsuńDo herbatki z cytrynką pycha ;
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie, tak kolorowo! :) Muszą być pyszne. :)
OdpowiedzUsuńBajeczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńnasze ulubione :) wyglądają prześlicznie i tak pozytywnie
OdpowiedzUsuńszukam pomysłów na dziecięce przyjęcie, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam dla dzieci :) Kruche, kolorowe ciasteczka powinny im przypaść do gustu :)
UsuńZdecydowanie idealne - dla większych Łasuchów także :-)
OdpowiedzUsuń