Składniki (2-4 porcje):
- 400g zielonych szparagów (2 pęczki)
- 3 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 160g szpinaku
- 700ml gorące domowego bulionu warzywnego lub wody
- 25g masła
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
Szparagi opłukać, odłamać jasne twarde końce i obrać do połowy długości. Odciąć same główki. W garnku z grubym dnem roztopić masło i odrobinę oliwy. Główki szparagów włożyć do garnka, smażyć 3-4 minuty, aż zmięknął. Wyjąć na talerz i zachować do dekoracji. Do tego samego garnka wrzucić pokrojone szalotki, a następnie czosnek. Smażyć chwilę, dodać pozostałe łodygi szparagów. Całość smażyć na średnim ogniu 5-6 minut, dodać szpinak. Smażyć do momentu, aż wszystkie liście szpinaku zwiędnął. Wlać połowę bulionu, zagotować. Gotować przez około 2 minuty, aż szparagi będą miękkie.
Zmiksować w blenderze na gładki krem razem z połową wcześniej przesmażonych główek szparagów. Stopniowo wlewać resztę bulionu, aż do uzyskanie pożądanej konsystencji. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, podgrzać.
Przelać do filiżanek lub miseczek. Udekorować odłożonymi główkami szparagów, skropić oliwą z oliwek i delikatnie oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z grzankami lub chrupiącym pieczywem.
Smacznego!
Super kremik szparagowy z tostem czosnkowym pycha !!!
OdpowiedzUsuń