- 150g miękkiego masła
- 2/3 szklanki drobnego cukru + 2 łyżki do posypania
- 2 jajka
- 1 i 1/4 (200g) mielonych migdałów
- niepełna szklanka mąki pszennej (100g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 400g rabarbaru
- 2 łyżki płatków migdałowych
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 20cm wysmarować masłem.
Rabarbar umyć, osuszyć, przyciąć końce, pokroić na 4 cm kawałki.
Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać jajka jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. .
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wsypać razem z mielonymi migdałami do ubitej masy. Delikatnie wymieszać. Połowę ciasta przełożyć łyżką do przygotowanej formy, wyrównać. Na wierzch ułożyć jedną warstwą rabarbaru, posypać łyżką cukru i łyżą płatków migdałowych. Wyłożyć resztę ciasta, ułożyć rabarbar pozostałą łyżkę cukru i migdałów. Piec przez 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Chwilę ostudzić w formie, później wyjąć i pokroić. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
muszę spróbować, ciekawe połączenie rabarbar, migdały i cynamon
OdpowiedzUsuńPolecam, jak dla mnie to połączenie idealne :)
Usuńw końcu się przybrałam wypróbować, pycha
UsuńNareszcie ciasto mało słodkie dobry letni deser !
OdpowiedzUsuń