wtorek, 20 maja 2014

Ciasto z rabarbarem

Bardzo wilgotne, aromatyczne, pachnące migdałami, lekko kwaskowate dzięki rabarbarowi. Najlepsze w dniu pieczenia, jeszcze ciepłe. Mój ulubiony rodzaj ciasta, proste w przygotowaniu i kojarzące się z latem :)

    Składniki:
  • 150g miękkiego masła 
  • 2/3 szklanki drobnego cukru + 2 łyżki do posypania
  • 2 jajka 
  • 1 i 1/4 (200g) mielonych migdałów 
  • niepełna szklanka mąki pszennej (100g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 400g rabarbaru 
  • 2 łyżki płatków migdałowych 

 




Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 20cm wysmarować masłem.
Rabarbar umyć, osuszyć, przyciąć końce, pokroić na 4 cm kawałki.
Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać jajka jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. .
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wsypać razem z mielonymi migdałami do ubitej masy. Delikatnie wymieszać. Połowę ciasta przełożyć łyżką do przygotowanej formy, wyrównać. Na wierzch ułożyć jedną warstwą rabarbaru, posypać łyżką cukru i łyżą płatków migdałowych. Wyłożyć resztę ciasta, ułożyć rabarbar pozostałą łyżkę cukru i migdałów. Piec przez 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Chwilę ostudzić w formie, później wyjąć i pokroić. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.


Smacznego! 



4 komentarze:

  1. muszę spróbować, ciekawe połączenie rabarbar, migdały i cynamon

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jak dla mnie to połączenie idealne :)

      Usuń
    2. w końcu się przybrałam wypróbować, pycha

      Usuń
  2. Nareszcie ciasto mało słodkie dobry letni deser !

    OdpowiedzUsuń