Składniki (2 porcje):
- kawałek arbuza bez pestek (pokrojonego na 20-25 kosteczek lub 20-25 wykrojonych kulek)
- 180g sera feta
- 1 cebula czerwona
- 10-12 oliwek czarnych bez pestek
- 10-12 listków świeżej mięty (całych lub posiekanych)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki lub cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta soli
Przygotować sos: Do miseczki wlać miód, sok z cytryny lub limonki. Dodać sól i pieprz do smaku. Dolać oliwę i całość dokładnie wymieszać.
Do miski/na talerze wkładać kolejno arbuza, fetę, oliwki, cebulę pokrojoną w cieniutkie plasterki lub krążki. Posypać natką pietruszki delitaktnie wymieszać, całość polać sosem miodowym i posypać listkami mięty.
Smacznego!
Taka sałatka to musi być niebo dla podniebienia ;-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńsuper pomysł i połączenie smaków :) wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na przystawkę coś innego ]
OdpowiedzUsuń