czwartek, 31 lipca 2014

Filet z kurczaka w sosie kurkowym

Proste i szybkie danie, a zarazem sycące i efektowne. Nie potrafię sobie wyobrazić sezonu na grzyby bez sosu kurkowego, który robię tak często jak tylko się da:) Podczas przygotowywania sosu, gdy  smażę kurki, zawsze próbuję jedną (w szczególności gdy używam mrożonym), jeśli czuję lekki posmak goryczy, dodaję odrobinę miodu lub cukru (około 1/2 łyżeczki), na chwilę przed podlaniem kurek winem. Tak przygotowany sos jest kremowy, a zarazem ma wytrawny smak. Świetnie smakuję również z polędwiczką wieprzową, kluskami śląskimi lub kopytkami. Polecam! :) 


Składniki (2 porcje):*
  • 300-400g filetów z kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony









Sos kurkowy:
  • 200g świeżych kurek
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 20ml białego wina
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej pełnoziarnistej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • sól
* Usmażoną pierś z kurczaka można również włożyć w żaroodpornym naczyniu na czas przygotowania sosu do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 
 
Przygotować składniki: Kurki dokładnie wypłukać, oczyścić, wyłożyć na ściereczce, i osuszyć. Cebulę posiekać w kosteczkę, czosnek drobniutko posiekać.

W garnku zagotować wodę na makaron, osolić.

Piersi kurczaka oczyścić, osuszyć doprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, włożyć filety i smażyć na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Wyłożyć mięso na talerz i przykryć folią. W międzyczasie zacząć przygotowywać sos i ugotować makaron.

Makaron (120g) wrzucić na gotującą się wodę.

Patelnie przetrzeć ręcznikiem papierowym (nie myć), ustawić na palnik, roztopić masło i oliwę.  Dodać cebulę, lekko osolić i smażyć na wolnym ogniu do momentu, aż cebula się zeszkli, dodać czosnek, a po minucie włożyć kurki, zwiększyć temperaturę i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut lub do momentu, aż mięso będzie wysmażone (nie za długo, aby nie wysuszyć mięsa). Wlać wino (jeśli go używamy). Wymieszać i gotować przez około 1 - 2 minuty. Wlać śmietankę wymieszać i gotować chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę pietruszki, łyżeczkę musztardy, doprawić solą, pieprzem i opcjonalnie doprawić sokiem z cytryny. Na patelnię z sosem odcedzony makaron. Wymieszać, na wierzch ułożyć pokrojone w  plasterki filety z kurczaka i całość podgrzać nie mieszając. Na talerzu ułożyć porcję makaronu, obok pokrojoną w plasterki pierś, całość posypać natką pietruszki. 

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Kurki rządzą :) U mnie wczoraj risotto z kurkami, a dziś chętnie spróbowałabym Twojego dania. Jest jakaś szansa? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie! :) Zapraszam na podlasie póki sezon w pełni :)

      Usuń
  2. Smaki młodości kurki temat morze sos poezja odwiedzę Podlasie na grzyby !!!

    OdpowiedzUsuń