Składniki:
- około 0,5kg arbuza ze skórką
- 200g truskawek (opcjonalnie)
- 2 łyżki cukru
- sok wyciśnięty 1/2 limonki
- listki świeżej mięty
- woda gazowana lub białe wino musujące
W rondelku podgrzać i rozpuścić cukier w wodzie (około 1/4 szklanki). Zagotować, a następnie gotować przez chwilę, aż powstanie syrop, odstawić z ognia, ostudzić.
Obranego i wyłuskanego z pestek arbuza pokroić w kostkę i włożyć do wysokiego naczynia i zmiksować z oczyszczonymi truskawkami (jeśli używamy). Dodać syrop cukrowy i sok z limonki. Wszystko wymieszać, a następnie przelać przez sitko ( ja nigdy nie przecieram, zostawiam miąższ, który jest smaczny i zdrowy :) ). Wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę. Szklanki napełnić na 2/3 wysokości dodać 2-3 kostki lodu i uzupełnić wodą gazowaną lub rozcieńczyć białym winem musującym (aby uzyskać alkoholowy drink). Udekorować świeżą miętą.
Smacznego!
Próbowałem dobre na kaca polecam i nie tylko !!!
OdpowiedzUsuńPróbowałem dobre na kaca i nie tylko !!!