Chałka z kruszonką
Nie ma lepszego sposobu na podwieczorek wakacyjną porą jak chałka. Lekka, puszysta taka jaką robiły nasze Babcie i Mamy. Jeszcze ciepła z dużą ilością kruszonki, posmarowana swojskim masłem ze szklanką mleka :) Z podanego przepisu można zrobić 2 mniejsze chałki lub jedną naprawdę dużą. Ostudzoną chałkę najlepiej przechowywać z zamkniętym pudełku lub pod przykryciem, długo zachowuję świeżość i pysznie smakuję nawet przez kilka dni (jeśli tyle wytrwa :))
Składniki:
- 35g drożdży
- 3 i 1/2 (490g) szklanki mąki pszennej (najlepiej do wypieków drożdżowych)
- 250ml ciepłego mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 60g stopionego masła
- 1 żółtko
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 60 g cukru
Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze.
W
misce zrobić rozczyn: rozkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru, całość zalać
ciepłym mlekiem i wymieszać z 2 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce,
do wyrośnięcia na około 15 minut.
Mąkę przesiać z solą, dodać rozczyn, roztrzepane jajko wyrabiać ciasto. Ciągle wyrabiając dodawać masło, cały czas wyrabiać
ciasto, formując kulę ( ciasto powinno być gładkie, elastyczne i swobodnie odklejać się od rąki). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę.
Przekroić na 2 równe części (2 bochenki), każdą część podzielić na 5
równych części. Każdą cząstkę rozwałkować w dłoniach na wałek o długości
około 25 cm.
Zlepić wałki przy jednym końcu i zacząć zaplatać je w warkocz, rozpoczynając od lewej strony, końce zlepić.
Warkocz
przełożyć na blachę z zestawu piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia.
W między czasie nagrzać piekarnik do 175 - 180 stopni C.
Wyrośniętą chałkę posmarować delikatnie roztrzepanym żółtkiem i posypać kruszonką. Wstawić chałki i
piec przez około 20-25 minut, aż wierzch i spód będą lekko zrumienione.Ostudzić na kratce przy uchylonych drzwiczkach.
Smacznego!
U mnie na pewno nie przetrwała by jednego dnia :)
OdpowiedzUsuńGorące kakao świeża chałka z kruszonką brak słów to trzeba spróbować ;
OdpowiedzUsuńGorące kakao gorąca chałka z kruszonką brak słów !!!
OdpowiedzUsuń