niedziela, 6 lipca 2014

Ciasto ucierane z jagodami

Proste ciasto ucierane z jagodami z polewą serową na bazie serka Philadelphia o charakterystycznym lekko słonym smaku. Ciasto w smaku przypomina mi jagodziankę z serem, najlepiej smakuje po upieczeniu, świeżo polane polewą serową. Nie traci na smaku przechowywane nawet do kilku dniu w lodówce, jednak przed podaniem należy wyjąć je z lodówki do uzyskania pokojowej temperatury, dzięki czemu ciasto nabiera pierwotnej lekkości :) 

Składniki:
  • 175g bardzo miękkiego masła
  • 175g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 225g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200g jagód lub borówek







Polewa serowo- śmietanowa:
  • 150g serka Philadelphia*
  • 80g cukry pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany 22%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)

Dodatkowo:
  • 150g jagód
* serek Philadelphia opcjonalnie można zastąpić serkiem np. Twój Smak (naturalny)
  Wszystkie składniki na ciasto powinny być w pokojowej temperaturze.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz.
Masło ucierać z cukrem na gładką i puszystą masę, przez około 8-10 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno jajka jedno po drugim, zachowując odstępy czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera, do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć jagody. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 50- 6O minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzić przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie odpiąć obręcz i całkowicie ostudzić. 

Wszystkie składniki na polewę dokładnie wymieszać do połączenia składników, aż polewa będzie jednolita, gładka i będzie miała konsystencję polewy. Zaczynając od środka ciasta, wylać polewą na ostudzone ciasto, delikatnie rozsmarować, pozwolić polewie swobodnie spłynąć. Na wierzch ułożyć pozostałe owoce. Ciasto przechowywać w lodówce, zamknięte w pojemniku. Wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem i ocieplić do pokojowej temperatury. 

Smacznego! 








8 komentarzy:

  1. po prostu obłęd! sezon jagodowy w pełni! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszmy się jagodami, tak szybko się kończą :)

      Usuń
  2. ciasto jak jagodzianka? chyba się zakochałam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak robię te ciasto zawsze kojarzy mi się z jagodziankami z serem, ale jednak jagodzianki to jagodzianki, żadne ciasto im nie dorówna :)

      Usuń
  3. jakie pyszności dzisiaj u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń