Składniki:
- 175g bardzo miękkiego masła
- 175g drobnego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- 225g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru waniliowego
- 200g jagód lub borówek
Polewa serowo- śmietanowa:
- 150g serka Philadelphia*
- 80g cukry pudru
- 2 łyżki gęstej śmietany 22%
- 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 150g jagód
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w pokojowej temperaturze.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz.
Masło ucierać z cukrem na gładką i puszystą masę, przez około 8-10 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno jajka jedno po drugim, zachowując odstępy czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera, do połączenia się składników.
Wszystkie składniki na polewę dokładnie wymieszać do połączenia składników, aż polewa będzie jednolita, gładka i będzie miała konsystencję polewy. Zaczynając od środka ciasta, wylać polewą na ostudzone ciasto, delikatnie rozsmarować, pozwolić polewie swobodnie spłynąć. Na wierzch ułożyć pozostałe owoce. Ciasto przechowywać w lodówce, zamknięte w pojemniku. Wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem i ocieplić do pokojowej temperatury.
Smacznego!
po prostu obłęd! sezon jagodowy w pełni! <3
OdpowiedzUsuńCieszmy się jagodami, tak szybko się kończą :)
Usuńciasto jak jagodzianka? chyba się zakochałam!
OdpowiedzUsuńJak robię te ciasto zawsze kojarzy mi się z jagodziankami z serem, ale jednak jagodzianki to jagodzianki, żadne ciasto im nie dorówna :)
UsuńWygląd bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńjakie pyszności dzisiaj u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń