wtorek, 1 lipca 2014

Jajko sadzone ze szpinakiem na angielskiej muffinie

Moja wariacja na temat jajka po florencku. Tym razem zamiast sosu holenderskiego przygotowałam szpinak w sosie serowo-śmietankowym, który fajnie komponuję się jajkiem tym razem sadzonym, ale równie dobrze można na wierzch ułożyć jajko w koszulce. Całość podana na grzance lub opieczonej muffinie angielskiej np. z tego przepisu.

Składniki: 
  • 2 świeże jajka
  • 2 kromki pieczywa lub muffiny angielskie
  • 4 garście szpinaku 
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 kosteczki gorgonzoli (1,5cmx1,5cm)
  • 40ml płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12% (lub śmietanki kremowej 30%)
  • 1 łyżeczka oliwy lub masła do smażenia 
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony 
  • 1 łyżeczka parmezanu 



Szpinak w sosie śmietankowo-serowym: Szpinak umyć, przebrać, oderwać łodyżki. Patelnie rozgrzać dodać oliwę, wrzucić szpinak i smażyć chwilę, aż liście zwiędną. Dodać ząbek czosnku całość smażyć minutę, a następnie dodać gorgonzolę. Mieszać, aż ser się rozpuści, wlać śmietankę, doprawić pieprzem i 1/2 łyżeczki tartego parmezanu. Dusić chwilę, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą ( jednak nie powinno to być konieczne gorgonzola i parmezan są dość słone). Odstawić na bok.

Patelnie o nieprzywierającej powłoce (najlepiej o małej średnicy) rozgrzać na niewielkim ogniu. Dodać odrobinę tłuszczu i wbić jajko. Smażyć około 2 minuty, przykryć pokrywą, zdjąć z ognia, odstawić na bok, aby ,,jajko doszło'' ( tak przygotowane jajko powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko). Zdjąć na talerz, usmażyć tak samo kolejne jajko. 

Pieczywo zrumienić w tosterze. Na wierzch ułożyć szpinak w sosie serowym, a następnie jajko. Posypać odrobiną parmezanu.

Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz