Składniki:
- 2 świeże jajka
- 2 kromki pieczywa lub muffiny angielskie
- 4 garście szpinaku
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 kosteczki gorgonzoli (1,5cmx1,5cm)
- 40ml płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12% (lub śmietanki kremowej 30%)
- 1 łyżeczka oliwy lub masła do smażenia
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżeczka parmezanu
Szpinak w sosie śmietankowo-serowym: Szpinak umyć, przebrać, oderwać łodyżki. Patelnie rozgrzać dodać oliwę, wrzucić szpinak i smażyć chwilę, aż liście zwiędną. Dodać ząbek czosnku całość smażyć minutę, a następnie dodać gorgonzolę. Mieszać, aż ser się rozpuści, wlać śmietankę, doprawić pieprzem i 1/2 łyżeczki tartego parmezanu. Dusić chwilę, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą ( jednak nie powinno to być konieczne gorgonzola i parmezan są dość słone). Odstawić na bok.
Patelnie o nieprzywierającej powłoce (najlepiej o małej średnicy) rozgrzać na niewielkim ogniu. Dodać odrobinę tłuszczu i wbić jajko. Smażyć około 2 minuty, przykryć pokrywą, zdjąć z ognia, odstawić na bok, aby ,,jajko doszło'' ( tak przygotowane jajko powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko). Zdjąć na talerz, usmażyć tak samo kolejne jajko.
Pieczywo zrumienić w tosterze. Na wierzch ułożyć szpinak w sosie serowym, a następnie jajko. Posypać odrobiną parmezanu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz