Składniki:
- 300g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
- 7g suszonych drożdży instant
- 3/4 łyżeczki soli morskiej
- 15g drobnego cukru
- 1 małe jajko
- 15g rozpuszczonego masła
- 170ml letniego mleka (plus 30ml do podlania w razie potrzeby)
- 15g mąki kukurydzianej, plus dodatkowo do podsypania
- olej
Do miski wsypać mąkę, po jednej stronie miski wsypać drożdże, z drugiej dodać sól. Do mleka dodać cukier , dokładnie wymieszać i przelać do miski z mąką, dodać lekko roztrzepane jajko. Wyrabiać ręką, w trakcie wyrabiania dodać masło. Ciasto zagniatać przez około 10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i swobodnie będzie odchodziło od ręki (w razie potrzeby podlać dodatkową ilością mleka). Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Blachę od zestawu piekarnia podsypać mąką kukurydzianką.
Blat lub stolnicę oprószyć mąką kukurydzianą, wyłożyć ciasto i rozwałkować na około 2 centymetry grubości. Foremką do wykrajania o średnicy 9cm wycinać bułeczki, przekładać na blaszkę, zostawiając odstępy, posypać z wierzchu mąką kukurydzianą. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Patelnie (najlepiej z grubym dnem) rozgrzać na bardzo niskim ogniu. Układać muffiny, zostawiając odstępy i smażyć 5-6 minut, a następnie przełożyć i smażyć kolejne 5-6 minut.
*muffiny muszą smażyć wolno i długo, aby nie były surowe w środku, ilość muffin do smażenia należy dostosować do wielkości patelni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz