wtorek, 1 lipca 2014

Muffiny angielskie

Przepis na pyszne drożdżowe muffiny angielskie. Zgodnie z obietnicą autora: ,,gdy raz spróbujesz domowych muffin, już nigdy nie sięgniesz po kupne''. I chociaż w Polsce nie są tak popularne jak w a Anglii i dla mnie nigdy nie dorównają polskim wypiekom to czasami nie mogę sobie odmówić muffiny posmarowanej masłem i dżemem na podwieczorek lub podawanej z dodatkiem blanszowanego szpinaku i jajkiem ugotowanym w koszulce lub klasycznym jajkiem po benedyktyńsku na śniadanie :) Przepis pochodzi ze strony bbcgoodfood.

Składniki:
  • 300g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
  • 7g suszonych drożdży instant 
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej 
  • 15g drobnego cukru 
  • 1 małe jajko 
  • 15g rozpuszczonego masła
  • 170ml letniego mleka (plus 30ml do podlania w razie potrzeby)
  • 15g mąki kukurydzianej, plus dodatkowo do podsypania
  • olej 
 



Do miski wsypać mąkę, po jednej stronie miski wsypać drożdże, z drugiej dodać sól. Do mleka dodać cukier , dokładnie wymieszać i przelać do miski z mąką, dodać lekko roztrzepane jajko. Wyrabiać ręką, w trakcie wyrabiania dodać masło. Ciasto zagniatać przez około 10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i swobodnie będzie odchodziło od ręki (w razie potrzeby podlać dodatkową ilością mleka). Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość. 

Blachę od zestawu piekarnia podsypać mąką kukurydzianką. 
 
Blat lub stolnicę oprószyć mąką kukurydzianą, wyłożyć ciasto i rozwałkować na około 2 centymetry grubości. Foremką do wykrajania o średnicy 9cm wycinać bułeczki, przekładać na blaszkę, zostawiając odstępy, posypać z wierzchu mąką kukurydzianą. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Patelnie (najlepiej z grubym dnem) rozgrzać na bardzo niskim ogniu. Układać muffiny, zostawiając odstępy i smażyć 5-6 minut, a następnie przełożyć i smażyć kolejne 5-6 minut.

*muffiny muszą smażyć wolno i długo, aby nie były surowe w środku, ilość muffin do smażenia należy dostosować do wielkości patelni. 

Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz