Składniki:
- 450g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 150ml soku jabłkowego bez cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki syropu klonowego*
- 4 łyżki miodu płynnego*
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru (opcjonalnie)
- 3/4 szklanki migdałów (w całości)
- 3/4 szklanki siekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki ziaren sezamu
- 1-2 garście żurawiny suszonej
- szczypta soli
Inne dodatki:
- ziarna (sezam, słonecznik, dynia)
- bakalie (orzechy włoskie, pekan, migdały (całe, płatki, siekane), suszona żurawina, rodzynki, pokrojone suszone morele, wiórki kokosowe)
Rozgrzać piekarnik do 160°C.
Blachę z zestawu piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Oliwę, sok jabłkowy, syrop klonowy, miód, szczyptę soli, przyprawy podgrzać, aż do połączenia się składników (nie gotować). Dodać sok z cytryny.
Do dużej miski wsypać wszystkie pozostałe składniki oprócz żurawiny (lub innych suszonych owoców, jeśli używamy). Wymieszać, wlać ciepły sok jabłkowy i dokładnie wymieszać.
Przełożyć na blachy do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do piekarnika. Mieszać co jakiś czas, aby granola równomiernie się zarumieniła.
Piec 20-30 minut, aż do czasu wysuszenia (odparowania całego płynu) i zrumienienia się płatków. Pod koniec pieczenia dodać suszone owoce, wymieszać.
Studzić w uchylonym piekarniku. Przechowywać w szczelnym, zakręcanym słoiku.
Parfait z jogurtem, granolą i owocami
Składniki:
- gęsty jogurt naturalny
- domowa granola
- syrop klonowy (lub płynny miód)
- owoce
Układać warstwami w szklankach: 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki granoli, pokrojone owoce. Ponownie 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki granoli, 2 łyżki syropu klonowego, ułożyć owoce :)
Smacznego!
pycha:) tez robię w domu granolę:)
OdpowiedzUsuń