piątek, 20 czerwca 2014

Drożdżówki z truskawkami

Bułeczki drożdżowe i wszelkiego rodzaju drożdżówki to moja słabość, szczególnie te posypane kruszonką, którą uwielbiam :) Dzisiaj wrzucam na bloga jedne z moich ulubionych drożdżówek z truskawkami, posypane hojnie kruszonką. Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, należy jedynie przestrzegać kilku zasad, jeśli chodzi o ciasto drożdżowe: odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, unikać przeciągów, po wyrośnięciu nie wyrabiać za długo i absolutnie nie dosypywać mąki do ciasta :) Dla mnie drożdżówki najlepiej smakują latem, na podwieczorek ze szklanką zimnego mleka, pycha! :) 
 
Składniki (około 14 bułeczek):
  • 35g świeżych drożdży
  • 350g mąki pszennej tortowej lub do wypieków drożdżówych + 2 łyżki na rozczyn
  • 100g bardzo miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka na rozczyn
  • 250ml mleka (ciepłego)
  • 1/2 łyżeczki soli
Kruszonka:
  • 80g mąki pszennej 
  • 40g cukru 
  • 40g zimnego masła

Dodatkowo:
  • 1 żółtko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania 
  • truskawki 
Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze.

W misce zrobić rozczyn: rozkruszyć drożdże, dodać cukier, całość zalać ciepłym mlekiem i wymieszać z 2 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 15 minut.

Do powstałego rozczynu dodać mąkę i sól, wyrabiać ciasto dodając żółtka jedno po drugim. Ciągle wyrabiać, aż do połączenia się składników i powstania jednolitego ciasta. Dodać miękkie masło, ciasto wyrabiać przez około 10 minut, formując kulę (ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie przywierać do rąk). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.



W między czasie przygotować kruszonkę: wszystkie składniki  na kruszonkę rozetrzeć między palcami. 

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, ponownie krótko zagnieść i rozwałkować placek o grubości 1,5-2 centymetry (ciasto jest dość rzadkie- powinno takie być, dlatego nie dodajemy do niego więcej mąki, czym więcej mąki tym bułeczki bardziej twarde). Szklanką wykrawać z ciasta krążki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryć, odstawić w cieple miejsce do podwojenia objętości, około 15 minut. 

W wyrośniętych bułeczkach dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki, włożyć po trzy połówki truskawek. Brzegi bułeczek posmarować żółtkiem, posypać  kruszonką.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 22 minuty, do czasu aż się zarumienią. 

Smacznego! 



 
 

 




















6 komentarzy:

  1. SUPER BUŁECZKI !! JA ZAPRASZAM NA RACUSZKI DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI.POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/06/racuszki-z-truskawkami.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyglądają :-) pyszności :-)
    Zapraszam również do mnie http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Z truskawkami i kruszonką... Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nic nie może się równać z domowymi drożdżówkami z truskawkami :) Mega kruszonka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mistrzowskie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń