Pieczona pierś z indyka podawana z sosem pieczeniowym
Pysza i soczysta pierś z indyka, pieczona w rękawie. Rękaw do pieczenia można nabyć w większości sklepów lub supermarketów, a dzięki niemu będziemy mieli soczysty filet z indyka, bez konieczności podlewania go sosem w trakcie pieczenia, czy też pieczeniu go w kąpieli wodnej. Dodatek dość sporej ilości masła, nada dla mięsa dodatkowej delikatności, a z soków, które zostaną oddane podczas pieczenia powstaje świetny sos pieczeniowy. Polecam! :)
Składniki:
- pojedyncza pierś z indyka ze skórką (około 1,2kg)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100g roztopionego masła
- sól (1 łyżeczka lub więcej)
- pieprz świeżo mielony
Sos pieczeniowy:
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- pieprz czarny świeżo mielony
Dodatkowo:
Do miseczki wsypać tymianek, rozmaryn, posiekany czosnek, sól i pieprz- wymieszać. Pierś z indyka umyć, osuszyć, dokładnie natrzeć przyprawami. Mięso włożyć do rękawa piekarniczego, zawinąć i włożyć na noc do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (mięso wyjąć z lodówki na 30 minut przed planowanym pieczeniem, aby miało temperaturę pokojową). Łodygę selera umyć pokroić na duże kawałki, cebulę obrać, pokroić na ćwiartki. Do roztopionego masła dodać sok z cytryny. Otworzyć woreczek, pod pierś włożyć warzywa, a wierzch polać masłem, szczelnie zawiązać. Włożyć rękaw na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60-80 minut.
Mięso wyjąć z piekarnika, ostrożnie otworzyć rękaw (UWAGA! temperatura w środku rękawa jest bardzo wysoka, po otworzeniu rękawa wyleci para). Cały płyn z rękawa przelać przez sitko do rondelka (warzywa wyrzucić), pierś wyjąć z foli i przełożyć z powrotem do naczynia, wstawić do piekarnika na czas przyrządzania sosu. Do rondelka wrzucić 1 łyżkę masła, gdy się rozpuści dodać 1 łyżkę
mąki pszennej, smażyć do momentu, aż zasmażka będzie miała złoty kolor. Odłożyć do lodówki, aby wystygła. Sos postawić na palik, gotować przez 5-7 minut. Dodać zasmażkę
intensywnie mieszając trzepaczką, tak aby nie powstały grudki i sos nabrał odpowiedniej konsystencji. Pierś wyjąć z piekarnika, pokroić w plastry, polać sosem pieczeniowym. Podawać z pieczonymi ziemniakami i np. surówką z kapusty lub buraczkami.
Smacznego!
wygląda bardzo smacznie, ja pierś zazwyczaj wykorzystuje do roladek:)
OdpowiedzUsuń