Składniki:
- 3 duże jajka
- 150 ml mleka
- 125ml oleju
- 280g jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
- 1/2 szklanki gorącej wody
- truskawki 20-25 sztuk
- 100g borówek
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)*
*deser nie jest mocno słodki, dlatego można dodać cukier puder do ubitej śmietany lub posypać nim owoce.
Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu roztrzepać jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do
pieczenia przesiać. Do mokrych składników dodawać stopniowo suche mieszać, aż do połączenia składników.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170ºC. Ciasto przelać do formy piec 50 minut lub
dłużej (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Łyżką wydrążyć środek ciasta, pozostawiając dno i boki. Wydrążone ciasto pokruszyć.
Krem:
Galaretkę
rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Śmietanę
kremówkę ubić na sztywno. Dodać ostudzoną galaretkę, miksując na najniższych obrotach. Wstawić do lodówki ( na czas ułożenia owoców).
Truskawki i borówki umyć. Zdjąć szypułki z truskawek. Owoce poukładać obok siebie na
spodzie ciasta (część borówek można dodać do kremu). Krem wyłożyć na ciasto, dokładnie zapełnić szczeliny między owocami i ukształtować kopiec. Masę od góry posypać pokruszonym ciastem. Pokruszone ciasto lekko docisnąć, aby
nie spadało. Wstawić do lodówki.
Ciasto przed podaniem można udekorować świeżą miętą.
Jaki piękny!
OdpowiedzUsuńpyszności, zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kopiec kreta, z truskawkami jeszcze nie robiłam!
OdpowiedzUsuńcudownie się prezentuje :)
rewelacja!!
OdpowiedzUsuńZ truskawkami musiało smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńZ truskawkami to musi smakować piękny.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł :) taki kopiec na pewno smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuń